Gemeente gooit glyfosaat in de strijd tegen Japanse duizendknoop

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente gaat het omstreden middel glyfosaat uit de kast halen in een poging om van de Japanse duizendknoop af te komen. Milieuvriendelijke methodes krijgen de woekerplant niet klein. Vorig jaar kwam hij op 32 plekken in de gemeente voor.

De verspreiding van de Japanse duizendknoop neemt in Zaanstad toe, aldus een persbericht van de gemeente. De plant is een bedreiging voor de biodiversiteit en moet vanuit Europese wetgeving en Nederlandse richtlijnen actief bestreden worden. Zaanstad is sinds 2015 een chemievrije gemeente, maar die status wordt nu voor dit speciale geval aan de kant geschoven. Schapenbegrazing en maaien hielpen niet en ook de experimenten met het injecteren van heet water in de bodem die in 2017 en 2018 werden uitgevoerd hebben niet tot de gewenste resultaten geleid: ze blijken weinig effectief tegen hoge kosten.

Enorme schade

De Japanse duizendknoop tast met zijn uitgebreide wortelgestel dijken aan en kan ook constructies zoals kademuren en funderingen van gebouwen wegdrukken. De dikke wortels van de plant zitten soms tot wel drie meter diep in de grond en hij vermenigvuldigt zich razendsnel. Op lange termijn is de schade enorm. ‘Het is daarom van groot belang om nieuwe groeiplaatsen zo snel mogelijk te vinden en te starten met bestrijding. De Japanse duizendknoop overwoekert ook alle andere planten waardoor het leefgebied van insecten, vogels en andere fauna bedreigd wordt,’ aldus de gemeente.

Vanwege de wereldwijde discussie over de schadelijke gevolgen van glyfosaat (een bestanddeel van onder meer Round-Up) wijst Zaanstad op landelijk onderzoek van de stichting Probos in samenwerking met de Wageningen Universiteit en Research, waaruit bleek dat ‘gerichte chemische bestrijding’ met glyfosaat ‘de enige manier is om de duizendknoop effectief te bestrijden’. De milieuschade is minimaal en de kosten beduidend lager. Het college heeft daarom besloten om bij wijze van uitzondering voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop glyfosaat in te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen