H et college heeft besloten om toch het tijdelijke monument Levenslicht aan te schaffen en dat in januari op het Stadhuisplein te plaatsen . Het monument bestaat uit een stellage met een ronde onderplaat met een diameter van circa twee meter met daarop 500 losse stenen, voorzien van een laag lichtgevende verf. De stenen representeren de slachtoffers van de Holocaust uit de voormalige zeven Zaangemeenten.
Het college liet eerder weten niet aan het landelijke monument dat door kunstenaar Daan Roosegaarde is gemaakt op verzoek van het Nationaal 4 en 5 mei Comité deel te willen nemen, omdat het meer waarde hecht aan de ‘eigen’ monumenten . Daar is het dagelijks bestuur nu dus o p teruggekomen. Het Zaanse monument weegt rond 75 k ilo en e r moet toezicht op gehouden vanwege het risico op diefstal of vernieling. Na overleg met het 4 en 5 mei C omité Zaanstad is besloten dat het van 26 januari tot en met 28 januari te zien zal zijn. ‘ Dit is conform het verzoek van het Nationaal 4 en 5 mei C omité om het monument in ieder geval tijdens de Nationale Holocaust Herdenking op 26 januari en Holocaust Memorial Day op 27 januari te plaatsen,’ schrijft burgemeester Jan Hamming aan de gemeenteraad.
' Levenslicht ' is gedurende deze drie dagen op het Stadhuisplein te zien tussen
0
7:00
en
22
:
00 uu
r
. Het 4 en 5 mei
C
omité Zaanstad zet zich in om vrijwilligers te werven voor de opbouw in de ochtend en
het
afbreken in de avond. De gemeente faciliteert de stroomvoorziening voor het monument en de opslag
gedurende
de nacht.
Ook
wordt met camera’s
overdag
toezicht gehouden vanuit de beveiligersloge in het stadhuis. Het 4 en 5 mei
C
omité Zaanstad organiseert op zondag 26 januari rond 17:00 uur de officiële opening van het monument en zorgt ook voor vrijwilligers die bezoekers er uitleg over zullen geven.
[embed][/embed]
De losse stenen van het monument blijven in bezit van de gemeente en worden na januari in overleg met het 4 en 5 mei C omité Zaanstad op een passende locatie in de stad neergelegd. De k osten van het monument en de randvoorwaarden bedragen 2000 euro, plus maximaal 1800 euro voor de beveiliging en 120 euro voor de vergunning. D66 legde zich niet neer bij de aanvankelijke weigering van het college om het monument naar Zaanstad te halen en kreeg een groot deel van de gemeenteraad achter zich.