‘Levenslicht’ volgens college geen waardevolle toevoeging herdenking

Het momument op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk.
Het momument op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk.
Foto: 4 en 5 mei Zaanstad

Zaanstad doet niet mee aan het project Levenslicht omdat het college er de voorkeur aan geeft om op 27 januari volgend jaar de Zaanse slachtoffers van de Holocaust te herdenken bij de bestaande monumenten in de zeven voormalige Zaangemeenten. Die staan dichter bij de inwoners dan een tijdelijk van buitenaf ingebracht monument. Dat antwoordde wethouder Hans Krieger gisteravond in de raadsvergadering op vragen van D66.

Levenslicht is gemaakt door de kunstenaar Daan Roosegaarde en bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, corresponderend met het aantal Nederlandse Holocaust-slachtoffers. Elke gemeente kan op verzoek een gedeelte van dit lichtmonument krijgen om het op een centrale plaats te plaatsen in het jaar dat de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden is. Het was de bedoeling dat Levenslicht vanaf 16 januari te zien zou zijn in alle 256 gemeenten in Nederland waar slachtoffers van het nazi-regime woonden.

Geld

Volgens Krieger, die de burgemeester gisteravond verving, speelt ook geld een rol. De tijdelijke plaatsing kost 2000 euro per deelmonumentje en dat komt in Zaanstad neer op zeven maal 2000 euro, waar de kosten voor beheer, toezicht en eventueel handhaving nog bijkomen. Volgens Krieger hebben 120 gemeenten zich niet aangemeld, waaronder enkele met een sterke binding met de Tweede Wereldoorlog zoals Utrecht, Arnhem, Tilburg en Den Bosch. Hun overwegingen om te passen zouden wel eens gelijk kunnen zijn aan die van Zaanstad, vermoedt de wethouder.

‘Ronduit teleurgesteld’

D66-raadslid Jan de Vries voelde zich ‘ronduit teleurgesteld’ door de antwoorden die hij kreeg en legt zich er ook niet bij neer: hij komt met een motie om Levenslicht toch naar Zaanstad te halen en heeft al geregeld dat de organisatie de uiterste datum waarop de gemeente kan worden aangemeld naar achteren schuift. Die deadline was eind deze maand. Zaandam was de eerste Nederlandse jodenvrije gemeente waar de hele gemeenschap gedeporteerd was en dan past het volgens De Vries niet om nu over geld te gaan miepen. Als de motie in stemming wordt gebracht is het de gemeenteraad die over de komst van het lichtmonument beslist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen