Gaat Holocaust-herdenking met ‘Levenslicht’ aan ons voorbij?

Foto: Studio Roosegaarde

D66 wil weten waarom Zaanstad zich nog niet heeft aangemeld om mee te doen aan het tijdelijk monument Levenslicht, gemaakt door de kunstenaar Daan Roosegaarde. Dat bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, corresponderend met het aantal Nederlandse Holocaust-slachtoffers en elke deelnemende gemeente krijgt een gedeelte van dit lichtmonument om het op een centrale plaats te plaatsen. Bijvoorbeeld Wormerland, Purmerend, Haarlem, Alkmaar en Amsterdam hebben zich al wel gemeld.

Volgend jaar wordt herdacht dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat er sindsdien in vrijheid geleefd kan worden. Op 27 januari worden nationaal en internationaal de slachtoffers van de Holocaust herdacht: joden, Roma en Sinti die door de nazi’s zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Eind 2018 sloot de VNG een convenant met het Nationaal 4 en 5 mei Comité voor samenwerking rond alle activiteiten tijdens de 75 jaar vrijheid. Een verzoek aan alle gemeenten om mee te doen aan het tijdelijk lichtmonument volgde daarop. Aanmelden is nog mogelijk tot 30 november, dus Zaanstad moet een beetje haast maken vindt D66. Het was de bedoeling dat Levenslicht vanaf 16 januari te zien zou zijn in alle 256 gemeenten in Nederland waar slachtoffers van de Holocaust woonden. 

In alle zeven Zaangemeenten

De fractie vraagt het college of dat het niet merkwaardig vindt dat als alle scholen in Nederland met leerlingen tusen tien en vijftien jaar straks een uitnodiging ontvangen om het project Levenslicht in de eigen gemeente te bezoeken, ze dat in Zaanstad niet kunnen doen. D66 vindt bovendien dat in alle zeven voormalige gemeenten die nu Zaanstad vormen aan het Levenslicht-project meegedaan zou moeten worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen