Onderzoek moet problemen Dorpsstraat Assendelft verhelderen

Bijna alle ongevallen op de rotondes zijn het gevolg van voorrangsfouten.
Bijna alle ongevallen op de rotondes zijn het gevolg van voorrangsfouten.
Foto: Google Street View

Het college doet momenteel onderzoek naar de spitsdrukte op de Dorpsstraat in Assendelft, dat een beter inzicht moet geven in de verkeersproblemen. Dat is volgens het college nodig om de veiligheid te vergroten, ‘rekening houdend met het feit dat – conform ons beleid – file in de spits tot op zekere hoogte acceptabel is’.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek doen wij voorstellen voor maatregelen voor de korte en middellange termijn, die de leefbaarheid op en om de Dorpsstraat en Saendelverlaan vergroten. Daarbij kijken we tegelijkertijd naar de mogelijkheden om de veiligheid en het comfort voor de fietser te vergroten,’ antwoordt het college op vragen van raadslid Marianne de Boer van Liberaal Zaanstad over onder andere de files op de Dorpsstraat en de Saendelverlaan en de veiligheid op de rotondes Ambachtslaan / Saendelverlaan en Noorderveenweg / Dorpsstraat. Daar zijn dit jaar al vier ongelukken geregistreerd. Sinds 2016 zijn alle ongelukken op de rotondes ofwel het gevolg van voorrangsfouten of is de oorzaak niet bekend. Het college heeft maandelijks gesprekken met de politie over de verkeersveiligheid, zo blijkt uit de beantwoording.

Momenteel loopt er ook een onderzoek naar de verkeersveiligheid op de rotondes van de Saendelverlaan. Dat is naar verwachting in januari afgerond. Op basis van de uitkomsten worden vervolgens de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart gebracht in samenspraak met belanghebbenden. De Boer stelde ook vragen over de leefbaarheid in Zaanstad Noord als geheel met het oog op de nog wel even op zich laten wachtende verbindingsweg tussen de A8 en de A9. Zij meent dat de oplossing van verkeersknelpunten op korte termijn moet worden opgepakt en het college is het daarmee eens: ‘Ook binnen deze collegeperiode worden daartoe diverse maatregelen uitgewerkt en uitgevoerd.’ ‘Wij zijn het met u eens dat in de periode tot aan aanleg van de A8 – A9 ook mogelijke verbeteringen gewenst zijn, zodat de leefbaarheid verbetert en de bereikbaarheid van hulp- en nooddiensten op niveau blijft.’ De provincie heeft elf miljoen euro ter beschikking gesteld voor aanvullend onderzoek naar korte termijn maatregelen om de leefbaarheid voor de omwonenden van de N203 bij Krommenie te verbeteren.  

PMD-container

Over het gevaar voor de verkeersveiligheid van een nabij de rotonde Ambachtslaan ingetekende container voor plastic, blijk en drankverpakkingen (PMD) schrijft het college dat de plekken voor de afvalbakken in Saendelft nog niet vastgesteld zijn. ‘Wij hebben de actiegroep Afvalscheiden ja, Kliko’s nee de mogelijkheid gegeven om de plekken van de bovengrondse PMD-containers zelf te bepalen. Daavoor heeft de wethouder een gesprek gehad met buurtcomités. De genoemde bovengrondse container(s) zijn thans op willekeurige plekken ter duiding ingetekend. Het betreft dus een suggestie die nog niet is aangewezen en nog niet is getoetst op veiligheid, bereikbaarheid voor HVC etcetera,’ aldus het college. ‘Deze toets zal plaatsvinden naar aanleiding van locatievoorstellen van de actiegroep. Op basis van die uitkomsten komt de gemeente met een definitieve uitwerking.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen