Snel maatregelen onveilige rotondes Assendelft geëist

De rotonde Ambachtslaan / Saendelverlaan.
De rotonde Ambachtslaan / Saendelverlaan.
Foto: Google Maps

Liberaal Zaanstad vindt dat er dringend maatregelen nodig zijn om de verkeersveiligheid in Assendeft te verbeteren. Op de onoverzichtelijke rotondes Ambachtslaan / Saendelverlaan en Noorderveenweg / Dorpsstraat zijn fietsers volgens de fractie ‘vogelvrij’, zoals meerdere ongelukken bewijzen. Na minstens 30 jaar nóg langer wachten op de verbindingsweg tussen de A8 en de A9 om de doorstroming in Zaanstad Noord te verbeteren kan niet meer, aldus LZ in schriftelijke vragen.

Op vrijdag 1 november 2019 rond 19:00 gebeurde er weer een ongeluk met een fietser op de rotonde op de Ambachtslaan / Saendelverlaan. ‘Omwonenden klagen al jaren over de onoverzichtelijke rotonde, maar tot nu toe is er nog steeds niets aan de situatie verbeterd,’ klaagt De Boer. De rotonde wordt veelvuldig door fietsers gebruikt en ook veel schoolgaande kinderen die van Assendelft naar Krommenie fietsen nemen deze route. ‘Het is elke keer weer Russische roulette: zien de automobilisten mij wel goed? Bij slecht weer en schemering is het helemaal gevaarlijk.’ Hetzelfde geldt voor de Noorderveenweg / Dorpsstraat.

Files

Met name in de spits staat het verkeer vaak volledig vast in de Dorpsstraat en begint de file al bij de rotonde. In de ochtend staat het vol met auto’s die vanuit Heemskerk, Saendelft en Assendelft de A8 op willen rijden. Snel de veiligheid verbeteren kan volgens LZ onder andere door te kijken naar de voorrangsregels en door de verlichting te verbeteren, maar ook door het aantal auto’s dat gebruik moet maken van de rotondes te verminderen: er moeten nieuwe ontsluitingswegen komen, ook al vanwege al die nieuwe woningen die er de afgelopen jaren zijn bijgebouwd. Liberaal Zaanstad vindt dat de leefbaarheid in Noord op korte termijn moet verbeteren en dat de verkeersknelpunten in ieder geval nog tijdens deze collegeperiode moeten worden opgelost. De Boer wil (politie)cijfers zien over het aantal ongelukken op de rotondes in Assendelft, maar wil sowieso dat er ingegrepen wordt of de statistieken de onveiligheid nu aantonen of niet.

De rotonde Noorderveenweg / Dorpsstraat.

PMD-container

De fractie heeft ook begrepen dat er een grote bovengrondse PMDcontainer zal worden geplaatst nabij de rotonde Ambachtslaan en vindt dat een onzalig idee: daardoor zal het alleen maar nog onoverzichtelijker worden en gaan bestuurders mogelijk gevaarlijke capriolen uithalen om hun auto te parkeren om afval weg te brengen. Dan maar liever ondergrondse PMD-containers, ook al zijn de kosten hiervan wellicht hoger meent De Boer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen