Het moet nu maar eens uit zijn met straatintimidatie

Het wordt tijd dat er eens een punt achter wordt gezet.
Het wordt tijd dat er eens een punt achter wordt gezet.
Foto: Flickr

Sissen, fluiten, naroepen en –lopen en in het nauw gedreven worden. Ook in Zaanstad weten velen uit eigen ervaring hoe vervelend dat is en hoe bedreigend het kan overkomen. De gemeente wil er nu stappen tegen gaan ondernemen, omdat iedereen zich veilig moet kunnen voelen op straat. Mensen die vinden dat het om onschuldige gedragingen gaat moeten op andere gedachten worden gebracht.

Slachtoffers van straatintimidatie passen soms hun gedrag aan door zich anders te gaan kleden, bepaalde straten vermijden of niet langer alleen over straat te gaan. Dat is onacceptabel, vindt de gemeente en om te beginnen wil zij nu de omvang van het probleem in kaart brengen door burgers te vragen elk geval van straatintimidatie te melden. Zo komen ook de locaties in beeld waar dit veel voorkomt en kunnen gerichtere stappen worden gezet om actie te ondernemen. Via onder andere campagnes wil de gemeente bovendien de bewustwording over de negatieve effecten van intimiderend gedrag vergroten. En Zaanstad heeft zich aangesloten bij Safe Streets, een organisatie die wil bereiken dat vrouwen zich altijd en overal veilig kunnen voelen op straat.

Waar melden?

Heeft u te maken gehad met zware vormen van grensoverschrijdend gedrag, zoals bedreiging, intimidatie, aanranding of mishandeling? Bel dan de politie, via 112 (bij spoed) of 0900 – 8844 (geen spoed). Meldingen van straatintimidatie kunnen per een e-mail naar [email protected] worden gestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen