Nieuwe erfgoedstrategie als dekking tegen ontwikkeldrift

Foto: Twitter / Sylvia

De gemeente komt met een nieuwe erfgoedstrategie genaamd Erfgoed leeft! Wethouder Monumenten en Erfgoed Natasja Groothuismink is er trots op hoe er in de gemeente steeds meer aandacht is voor het erfgoed, in al zijn verschijningsvormen. Zo is Zaanstad een pilotgemeente voor de landelijke kerkenvisie, waarin de herbestemming van historische religieuze gebouwen voorop staat.

Het kan en het moet echter nog beter, ‘want erfgoed vertelt ons waar we vandaan komen, het verbindt ons en maakt ons trots op waar we wonen en leven,’ aldus de wethouder. De waarde van te beschermen panden, verkavelingen en andere uit het verleden bewaard gebleven herinneringen aantonen maakt het eenvoudiger om de waarde te behouden. De gemeente wil het verhaal van de Zaanstreek blijven doorvertellen: dat verhaal zichtbaar maken is de basis. Binnenkort velt de raad er een oordeel over.  De erfgoedstrategie bestaat uit zeven thema’s: de Zaanse ontwikkelopgave, kennisontwikkeling en kennisoverdracht, kwaliteit behouden, omgevingsvisie, archeologie, duurzaamheid en partnerschap.

Voorbereiding

‘Zaanstad ontwikkelt zich razendsnel en zal de komende decennia hard groeien. Om de Zaanse identiteit daarbij niet kwijt te raken, moeten we nu alvast anticiperen op nieuw te ontwikkelen gebieden. Dat doen we door bijvoorbeeld alvast cultuurhistorisch onderzoek te doen naar gebouwen, gebieden, stedenbouwkundige- en groenstructuren. Zo kunnen we samen met partners overwogen beslissingen nemen die recht doen aan ons erfgoed,’ schrijft Groothuismink in een persbericht. Eerder dit jaar publiceerde gemeente al de cultuurhistorische verkenning van vroeg 20e-eeuwse sociale woningbouwwijken. Ook de zo kenmerkende dijken, linten en paden zijn onderzocht. De komende tijd wordt onderzoek gedaan om inzichtelijk te krijgen welken gebouwen, objecten en buurten bescherming verdienen. Daarbij komen ook de wederopbouwwijken voorbij naast de negentiende eeuwse houten woonhuizen.

Archeologie

De Zaanse bodem bevat veel tastbare geschiedenis. Vorig jaar was de open dag bij de opgraving van de Romeinse wachttoren in Krommenie een groot succes met vele honderden bezoekers. In 2020/2021 wordt de publicatie over de opgraving van de scheepswerven aan de Hogendijk in Zaandam verwacht. Het eerstvolgende grote archeologische project wordt de begeleiding van het uitbaggeren en verdiepen van de Zaandamse Wilhelminasluis. Dat zal als alles goed gaat komend voorjaar gebeuren. Verwacht wordt dat de bodem van de sluis veel en interessante zaken gaat opleveren die van groot belang kunnen zijn voor de reconstructie van de geschiedenis van Zaandam en de Zaanstreek.

Verduurzaming

Omdat veel eigenaren van monumenten volgens Groothuismink een bijdrage willen leveren aan het behalen van de klimaatdoelen wil de gemeente samen met hen, de provincie en experts op zoek gaan naar goede oplossingen die recht doen aan de duurzaamheidsopgave én de waarde van monumenten. Daarvoor moet een digitaal Duurzaamheidsloket worden ontwikkeld. Ook start Zaanstad een samenwerkingsverband met de provincie en Amsterdam om kennis en kunde te bundelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen