RK-kerken in Wormerveer en Koog aan de Zaan sluiten de deuren

De Heilige Martelaren van Gorcumkerk werd in 1931-1932 gebouwd.
Foto: Google Maps

De RK-kerken Heilige Martelaren van Gorcum in Koog aan de Zaan en Onze Lieve Vrouwe Geboorte in Wormerveer sluiten beide de deuren wegens een tekort aan gelovigen en vrijwilligers. Volgens Dagblad Zaanstreek wordt de Koogse kerk in de Boschjesstraat – een gemeentelijk monument –  te koop gezet en is nog onduidelijk wat er aan de Marktstraat in Wormerveer gaat gebeuren.

De gemeente had het oog al op de Onze Lieve Vrouw Geboorte Kerk laten vallen voor de herontwikkeling van het naastgelegen perceel waarop de nu nog in gebruik zijnde basisschool de Toermalijn staat, die naar verwachting in de zomer van 2020 naar de nieuwe locatie aan het Noordeinde verhuist. Ook het braakliggende terrein waar die nieuwbouw eerder gepland was hoort daarbij. Het kerkbestuur had al aan de gemeente laten weten de eigen gebouwen ‘in te willen brengen in een toekomstige ontwikkeling’.

Als de beide rooms-katholieke kerken gesloten worden blijven er in de Zaanstreek nog zes over. Er staat nog meer religieus erfgoed te koop in Zaanstad. Aan het Papenpad in Zaanstam biedt de gespecialiseerde online makelaar Reliplan de historische schuurkerk en pastorie te koop aan. In december vorig jaar was daar al de eerste kijkdag. Reliplan heeft ook de Zaankerk aan de Botenmakersstraat 112-114 in Zaandam in portefeuille. Op de website wordt nog steeds gemeld dat de voormalige Gereformeerde Kerk aan de Groene Jagerstraat in Westzaan niet meer beschikbaar is. In die kerk zijn vier woningen gepland.

Reacties