Bereidheid Meld Misdaad Anoniem te bellen ‘nihil’ in Poelenburg

Foto: Pax Pixel

De bereidheid om Meld Misdaad Anoniem (M.) te bellen met tips over criminaliteit is ‘nihil’ in Poelenburg en elders in de gemeente groter, maar ook daar kan de aantal burgers dat opstaat tegen onwettig gedrag nog wel wat worden opgeschroefd. Dat vinden Liberaal Zaanstad en de PvdA, die van de burgemeester willen weten hoe hij denkt dat voor elkaar te kunnen krijgen.

M. is een belangrijke sleutel in het tegengaan van (ondermijnende) criminaliteit en het onafhankelijke meldpunt waar anoniem informatie kan worden doorgegeven, met de nadruk op anoniem. Veel burgers zijn er echter nog niet van op de hoogte of kennen de tiplijn wel, maar realiseren zich niet hoe belangrijk hun ogen en oren zijn bij het veiliger maken van hun buurt, aldus de raadsleden Marianne de Boer (LZ) en Eylem Köseoglu (PvdA). Naar aanleiding van door M. vergaarde informatie kunnen bijvoorbeeld hennepkwekerijen worden opgerold, inbraken worden voorkomen en illegaal vuurwerk en drugs worden onderschept. Ook zaken als bijstandsfraude komen door M. aan het licht. 

Van groot belang

Onderzoek toont aan dat bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit de kennis van inwoners van groot belang is. Burgers weten vaak meer dan bevoegde organisaties en de intentie om te melden is behoorlijk groot, zo is uit studies gebleken. De realiteit is echter dat ook inderdaad naar de telefon grijpen een re hoge drempel lijkt, en met name bij hennepteelt. Niet helemaal zeket weten of een verdenking juist is en onderschatting van het risico van het criminele gedrag spelen daarin een cruciale rol. Ook het ontbreken van vertrouwen in de politie (‘ze doen er toch niets mee’) en onbekendheid met de mogelijkheid om anoniem te melden (en dus de angst voor represailles) komen daar nog bij. De conclusie van de twee fracties: de bekendheid van Meld Misdaad Anoniem moet worden bevorderd.

Bezuiniging

Dat laatste zou ook kunnen door voor inwoners met voorbeelden inzichtelijk te maken wat er na een anonieme melding gebeurt en wat de gevolgen zijn. Als gevolg van een bezuiniging van 20.000 euro op Meld Misdaad Anoniem lijkt het echter alsof het tegenovergestelde dreigt: minder geld voor manieren op de tiplijn onder de aandacht te brengen. Dat lijkt vooral in Poelenburg meer dan nodig, maar ook de rest van Zaanstad mag daarbij niet vergeten worden. Daarbij vragen PvdA en LZ zich af of de provincie mogelijk nog een rol zou kunnen spelen: die streeft er naar de eerste te zijn waarin alle gemeenten zijn aangesloten bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen