Met Meld Misdaad Anoniem ‘slachtoffer’ wet remmende voorsprong

Foto: Public Domain Pictures / Vera Kratochvil

De provincie vraagt alle Noord-Hollandse gemeenten om mee te doen aan Meld Misdaad Anoniem (M.) en biedt hen aan om de aansluitkosten te betalen. Zaanstad maakt al ruim een jaar gebruik van de tiplijn en loopt de aanbieding dus mis. M. verkoopt meldingen die ze van burgers krijgt per stuk door aan gemeenten. De stichting die de tiplijn exploiteert verdiende daar in 2016 bijna een half miljoen euro mee.

Gemeenten – maar ook verzekeraars, energieleveranciers en de Belastingdienst – betalen jaarlijkse abonnementskosten en een vast bedrag per melding. M. hanteert grote prijsverschillen tussen gemeenten: vorig jaar bleek dat Amsterdam 2000 euro per jaar betaalt voor deelname en 47,50 euro per melding, terwijl Utrecht met 1000 euro abonnementsgeld en 22,50 euro per tip klaar is. De tarieven voor Zaanstad zijn niet bekendgemaakt. De gemeente krijgt echter hoe dan ook geen windeieren: van de 37 wietplantages die vorig jaar werden ontmanteld werden er 22 gevonden na een melding bij Meld Misdaad Anoniem of een directe melding bij de politie. Er kwamen dat jaar bij de kliklijn 49 meldingen binnen over mogelijke hennepplantages.

Allemaal meedoen

Noord-Holland streeft er naar de eerste provincie te zijn waarin alle gemeenten zijn aangesloten bij het netwerk. ‘Ik vind het belangrijk om gezamenlijk als Noord-Holland een vuist te maken. Hoe collectiever we deelnemen, des te krachtiger wij onszelf maken bij de bestrijding van criminaliteit en ondermijning. Het is belangrijk dat de burgemeesters beschikken over een gelijkwaardige informatiepositie,’ aldus commissaris van de Koning Arthur van Dijk in een verklaring. Een melding wordt alleen doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsdiensten als deze concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gewaarborgd. Gemeenten ontvangen ook signalen over bijvoorbeeld fraude met uitkeringen. Burgemeester Jan Hamming is een pleitbezorgervan regionale samenwerking bij de bestrijding van misdaad en ondermijning, waaraan ook een gezamenlijke deelname aan Meld Misdaad Anoniem kan bijdragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen