Ook Zaanstad gaat tips afnemen van Meld Misdaad Anoniem

Foto: PxHere

Zaanstad heeft toegang gekregen tot de meldingen van Meld Misdaad Anoniem, kortweg M.. Dat is het onafhankelijke telefoonnummer 0800-0700 waar mensen zonder zich bekend te maken informatie kwijt kunnen over criminele activiteiten, waaronder zaken als uitkerings- en woonfraude.

Burgemeester Jan Hamming en Titus Visser ondertekenden vandaag een convenant tussen de gemeente en Meld Misdaad Anoniem dat moet leiden tot een intensieve samenwerking. Hamming: ‘Ik hoop dat iedereen misstanden blijft melden. Ik snap dat dat niet altijd eenvoudig is maar wat mij betreft ben je een held als je een misdaad meldt.’

Er staat ook een campagne op stapel om de meldingsbereidheid in Zaanstad te vergroten. Daarbij wordt gekeken welke problemen er spelen en hoe potentiële melders bereikt kunnen worden. De focus ligt daarbij op de aanpak van drugscriminaliteit.

Verkoper van tips

Eerder dit jaar bleek dat Meld Misdaad Anoniem meldingen die ze van burgers krijgt per stuk verkoopt aan gemeenten. De stichting die de tiplijn exploiteert verdiende daar in 2016 bijna een half miljoen euro mee. De afgelopen drie jaar sloot M. ‘partnerschappen’ met verzekeraars, energieleveranciers, de Belastingdienst en – toen nog – negentien gemeenten, die jaarlijkse abonnementskosten betalen en een vast bedrag per melding.

Verschil in tarieven

Ook werd toen bekend dat M. grote prijsverschillen hanteert tussen gemeenten: Amsterdam betaalt 2000 euro per jaar en 47,50 euro per melding en Utrecht is met 1000 euro abonnementsgeld en 22,50 euro per tip klaar. De tarieven voor Zaanstad zijn niet bekend gemaakt. Volgens Titus Visser moet de stichting wel de markt op met de gratis verkregen tips om de begroting sluitend te krijgen.

.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen