Weer Online wil klok een half uur verzetten; RIVM Greenwich-tijd

Foto: Klickr / Alan Cleaver

Volgende week gaat de klok in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober weer een uur terug voor de wintertijd. Maar de Europese Commissie wil daar vanaf en een vaste tijd in alle lidstaten. Te veel mensen en dieren hebben lichamelijk last van dat gejojo met de tijd. Het Europees Parlement vindt dat de landen individueel in 2021 een keuze moeten maken voor zomer- of wintertijd. Weer Online komt nu met het voorstel om de klok een half uur te verzetten.

Dat verzacht de nadelen en heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, vindt het weerbureau. Zo is het in de winter minder glad in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder op de dag en wordt het niet te vroeg licht. In de winter heeft het vallen van de avond grote effecten op het hoogtepunt van de spits, aldus Weer Online. Rond die tijd kan de temperatuur ook nog eens snel dalen. Vorst en gladheid leiden vervolgens weer tot ongevallen en langere files. Bij het aanhouden van de zomertijd zijn deze problemen minder, maar dan wordt het in december pas rond 09:45 uur licht. Daarom pleit Weeronline voor een tijd die er tussenin zit. ‘Een ’vierseizoenentijd’ vermindert de effecten van gladheid in de avondspits en zorgt ervoor dat het niet pas heel laat licht wordt’, zegt meteoroloog Yannick Damen. ‘Bovendien krijgen strooidiensten in de vroege ochtend meer tijd om te strooien, omdat het koudste moment van de dag later valt.’

Greenwich Mean Time

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelt zich op het standpunt dat het gunstig is voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. Dan komt de zon vroeger op en dat sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Nog beter zou zijn dat de klok nóg een uur wordt verschoven en de Greenwich-tijd – zoals die geldt in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal – het hele jaar door zou worden aangehouden. Direct na het verzetten van de klok slapen mensen slechter en ook zijn er gezondheidseffecten te zien na de wisselingen. Zo komen er meer hartinfarcten voor direct na de wisseling naar de zomertijd.

Vooral daglicht heeft invloed op het bioritme van de mens – het moment waarop we ’s ochtends wakker worden en ’s avonds slaperig. Het is voor de volksgezondheid dan ook het beste om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde, aldus het RIVM. Dat betekent een instelling waarbij de zon vroeg opkomt, wat het geval is bij de standaardtijd. Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd. Dit blijkt uit studies naar onder andere slaapduur en slaapkwaliteit, het aantal mensen met kanker en de levensverwachting in het algemeen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen