Wintertijd gaat in: houd rekening met drukkere avondspitsen

Verkeer moet vanaf volgende week weer rekening houden met drukkere avondspitsen vanwege de wintertijd. Omdat de klok de komende nacht een uur verzet wordt, wordt het eerder donker – ongeveer tijdens het drukste moment van de avondspits.

Dat levert traditioneel langere files op. Vorig jaar stond er tijdens de eerste donkere maandagavond van het jaar ruim 300 kilometer file. Dat is het dubbele van een normale maandag.

Rommelige spits verwacht

Vaak verlopen de eerste wintertijdspitsen rommelig. Met name op het moment dat de duisternis invalt, schiet het aantal aanrijdingen omhoog. Automobilisten moeten weer wennen. Daarbij zijn alle dagelijkse files tijdens de herfst langer dan in andere jaargetijden. Al met al gaan we vanaf maandagmiddag weer echt drukke tijden tegemoet: het fileseizoen is begonnen.

Voetgangers zijn in de winter vier tot vijf maal vaker betrokken bij verkeersongevallen dan in het voorjaar en de zomer. Ook het aantal aanrijdingen met fietsers neemt met factor drie toe, is gebleken uit een analyse van de verkeersdata van de politie uit de periode 2014-2016. Met name in november gebeuren er relatief veel ongelukken. Vooral de zwakke verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, zijn hier de dupe van.

Speciale kledinglijn

Veilig Verkeer Nederland heeft zelfs met de Hema een speciale kledinglijn ontwikkeld, ‘Be Seen’, met reflecterende elementen. De Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA, die zich hebben verenigd in de STAR-alliantie (Smart Traffic Accident Reporting), vrezen dat voetgangers vaker dan uit de cijfers blijkt betrokken zijn bij ongevallen. Veel incidenten met voetgangers worden niet gerapporteerd.

Dinsdagmiddag vuurdoop op de snelweg

Hoewel het maandag dus al druk wordt op de (snel)weg, komt dinsdagmiddag de echte vuurdoop. Vorig jaar telde de VerkeersInformatieDienst een piek in de eerste dinsdagavondspits na ingaan van de wintertijd: 556 kilometer snelwegfile.

Dat bleek uiteindelijk de op-een-na drukste spits van heel 2016. Ook de daarop volgende donderdag is traditioneel druk: vorig jaar goed voor bijna 450 kilometer file.

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart 2018 gaat de zomertijd weer in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen