Extra lange zondag in het verschiet, wellicht voor de laatste keer

Foto: Rheden.nieuws.nl

Komende nacht gaat de klok weer een uur achteruit en gaan we van de zomertijd terug naar de wintertijd: genieten van een verlengde zondag van 25 uur.

En dat is misschien voor de laatste keer. De Europese Commissie heeft aan de lidstaten van de Unie gevraagd om voor 1 april een antwoord te hebben op de vraag wat zij in de toekomst gaan doen: het systeem in stand houden of afschaffen. Het zou zomaar tot een onoverzichtelijke lappendeken in Europa kunnen leiden: tijdens de zomervakantie uur eraf in het ene land en er weer bij na de volgende grensovergang.

Nog geen besluit

Nederland heeft nog geen indicatie gegeven van de richting die we hier uit willen, maar wel afgesproken dat in elk geval de Benelux-landen dezelfde tijdzone aanhouden. Daarover komt een zogenoemde burgerpeiling. Duitsland heeft al gekozen voor een permanente zomertijd, maar Nederlandse experts zijn daarop tegen.

Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele Europese Unie voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor de wintertijd – ofwel de ‘echte’ dan wel standaardtijd – dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen