CdK Arthur van Dijk bezoekt Achtersluispolder en praat met de raad

Foto: Google Street View

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk brengt donderdag een ambtsbezoek aan Zaanstad waarbij onder andere de Achtersluispolder in Zaandam wordt aangedaan. Daar krijgt de provinciebestuurder uitleg over broedplaats De Hoop en de Crealisatie Coöperatie. Ook worden de ontwikkelingen van het industroeterrein in relatie tot de wijk Poelenburg toegelicht .

Om 15.45 uur gaat de Commissaris in gesprek met de gemeenteraad met op de agenda de onderwerpen democratische controle op samenwerkingsverbanden, burgerparticipatie en integriteit. Burgemeester Jan Hamming heeft onlangs in een vergadering met de fractievoorzitters de hoop uitgesproken dat alle raadsleden zouden proberen deze sessie bij te wonen, maar de Partij voor Ouderen en Veiligheid heeft laten weten de bijeenkomst aan zich voorbij te laten gaan: ‘Het is lachwekkend en beschamend tegelijk dat u integriteit op deze agenda durft te plaatsen,’ aldus de afmelding.

Circusopstelling

De POV is verre van overtuigd van de integriteit van de gemeente in al zijn geledingen; ‘Hierover heb ik mij al meerdere malen zeer kritisch uitgelaten, en dat zal ik blijven doen zolang dit nodig is,’ schrijft fractievoorzitter Harrie van der Laan. De POV gaat de commissaris persoonlijk in een brief de overwegingen voor deze opstelling kenbaar maken en aangeven best een gesprek te willen, ‘maar niet in deze circusopstelling’. De partij heeft onder andere twijfels bij de integriteit van de gemeente rond het gedogen van pony- en kinderboerderij De Bonte Belevenis, de rel rond de straatnaamwijziging van Hobo naar Piccolo en weer terug, de subsidiëring van de lokale omroep en de financiering van de campagnes voor het referendum over het Cultuurcluster, om maar eens wat te noemen. Ook het al jaren voortslepende conflict tussen buren op de Hemkade, waarvoor de burgemeester nu voor eens en altijd een oplossing wil vinden, hoort in dat rijtje.

Grote schandalen zijn er echter niet. In juni 2017 bleek dat veertien ambtenaren van Zaanstad in 2015 en 2016 de integriteit hadden geschonden en dat elf daarvoor ook bestraft waren. In drie gevallen was dat ontslag: voor een medewerker die betrokken was bij een strafbaar feit, een medewerker die ‘oneigenlijk’ gebruikmaakte van het informatiesysteem en om een geval van belangenverstrengeling. In de overige gevallen ging het om bijvoorbeeld voorwaardelijk ontslag en inhouding van een half maandsalaris wegens het aannemen van fooien, een functie- en salarisverlaging na wangedrag in privétijd en een schriftelijke berisping wegens betrokkenheid bij een buurtruzie. In drie gevallen was de overtreding het gevolg van onwetendheid en volgde geen sanctie. Dit ging bijvoorbeeld om bovenmatig dataverbruik met de diensttelefoon.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen