POV voorstander van Bibob-onderzoek bij ponyboerderij De Bonte Belevenis

Foto: De Bonte Belevenis

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil weten of de gemeente De Bonte Belevenis in Assendelft heeft onderworpen aan een Bibob-onderzoek.

Middels schriftelijke vragen wil fractievoorzitter Harrie van der Laan van het college weten waarom de ‘grootschalige onderneming met een horeca gelegenheid’ gedoogd wordt terwijl er geen vergunning is afgegeven, noch door Zaanstad noch door de provincie. Van der Laan is voorstander van het doorlichten van pony- en kinderboerderij annex theehuis De Bonte Belevenis, zo blijkt uit de vragen, en wil weten waarom de gemeente daar niet toe overgaat mocht dit nog niet gebeurd zijn.

Toetsing integriteit

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Het doel is dat gemeenten, provincies en ministeries de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen bij het landelijk bureau Bibob. Als er bijvoorbeeld gegronde redenen zijn om aan te nemen dat een vergunning wordt of zal worden misbruikt, kan het bevoegd gezag de al afgegeven vergunning intrekken of de aanvraag weigeren. Zo wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en wordt bovendien de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beschermd.

Het Zaanse Hostel

Eind september ging het Zaanse Hostel aan de Westzijde in Zaandam na een jaar alweer dicht omdat het sinds de opening in augustus 2016 zonder de vereiste horeca-exploitatievergunning draaide. Die werd door de uitbaters, de Zaandammer Yassin Sahsah en twee broers, ook nooit aangevraagd. Het ging om het eerste hostel in de Zaanstreek met acht kamers.

Gecompliceerd

De situatie in Assendelft ligt een stuk gecompliceerder. De gemeente wil wel een vergunning geven, maar het is lang niet zeker dat de provincie net zo positief zal reageren. De locatie aan de Vaartdijk is namelijk bestemd als weidevogelgebied. Aan de andere kant is gebleken dat De Bonte Belevenis in een behoefte voorziet. Bij het besluit om voorlopig te gedogen was ook een overweging dat er behoorlijk in de voorzieningen geïnvesteerd was.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen