Geen kans op behoud bosje tussen Hogendijk en Lage Horn

Foto: Pixabay / Jithinmosco

Het bosje tussen de Hogendijk en de Lage Horn in Zaandam dat omwonenden graag willen behouden is niet van de gemeente maar van de ontwikkelaar die er huizen wil bouwen. En die woningen passen niet alleen in het bestemmingsplan maar zijn ook broodnodig. Van groen kunnen de bewoners genieten op een perceel aan het Vorstenburg, dat in 2017 voor dat doel uit de verkoop genomen werd.

Dat antwoordt het college op vragen van GroenLinks-fractievoorzitter Romkje Mathkor. Het bosje tussen de Hogendijk en de Lage Horn werd in 2006 door Zaanstad verkocht via een openbare inschrijving, maar het bouwplan dat ervoor was ontwikkeld sneuvelde vanwege de economische crisis. In 2017 is de grond opnieuw verkocht en de huidige eigenaar heeft het plan Zaans Blauw ontwikkeld, waarvoor nog een vergunningsprocedure loopt. ‘Het doel is om door middel van bebouwing op deze plek de oorspronkelijke (historische) dijkbebouwing te versterken,’ aldus het college. Zaans Blauw bestaat uit zeven ‘stadse appartementen met een gezamelijk achtererf en een dakterras om gezellig te borrelen en van het uitzicht over de jachthaven te genieten,’ aldus Bart de Jong Projectontwikkeling uit Oosthuizen. De prijzen van de koopappartementen zijn nog niet bekend. 

De Russische Buurt is een oude volksbuurt en de mogelijkheden zijn beperkt om groen toe te voegen. Bij de herinrichting zijn onlangs wel plantvakken toegevoegd. In 2017 is door de gemeente besloten om de bouwkavel Vorstenburg 10 uit de verkoop te nemen. Dit vanwege het belang dat de buurt hecht aan dit stukje groen als informele speelplek en als plek om te gebruiken voor buurtactiviteiten. Hiermee is een stukje groen behouden voor de buurt.’ Er wordt in de antwoorden ook gerefereerd aan de buurtvisie die bewoners van de Russische Buurt en de gemeente samen opstelden en waarin veel belang wordt gehecht aan groen. Maar de afweging is in elk geval in deze kwestie duidelijk: er is meer behoefte aan starterswoningen dan aan bosschages.

Het grasveld in het hart van deze afbeelding is al voor de buurt gespaard.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen