Pleidooi voor behoud van groen in centrum Zaandam

Foto: Google Maps

GroenLinks werpt zich op voor het behoud van het bosje tussen de Hogendijk en de Lage Horn, de volgende groene plek in Zaandam die zal worden bebouwd met woningen. Bewoners willen de schaarse ‘natuur’ die hen rest houden en vinden nu GL aan hun zijde. De partij wijst er in schriftelijjke vragen op dat eerder ook al de Monettuin sneuvelde ten behoeve van huizen.

Bewoners vrezen verstening van hun buurt’, schrijft Romkje Mathkor, ‘en dat terwijl gelukkig het besef groeit dat groen noodzakelijk is voor het verminderen van hittestress en voor wateropvang.’ Groen is ook goed voor het mentaal en fysiek welzijn van stadsbewoners, maar in het centrum van Zaandam is er erg weinig te bespeuren. GL wil nu weten wat precies de stand van zaken is met betrekking tot het bosje en of het college de stelling onderschrijft dat met het oog op het veranderende klimaat groen noodzakelijk is in stedelijk gebied.

Mocht het onvermijdelijk zijn om het bosje te laten verdwijnen, dan ziet Mathkor graag uitgelegd hoe het college het behoud van groen in de Russische buurt voor zich ziet. Omwonenden zien in het betwiste stukje braakliggend terrein een Tiny Forest en de ironie wil dat de gemeente zich juist profileert met de aanleg van dergelijke bossen in postzegelformaat: er zijn er al drie en er komen er nog drie bij in de nabije toekomst. GroenLinks ziet wel wat in een plek in het centrum. Inwoners uit de hele gemeente kunnen overigens plannen aandragen voor de aanplant van een Tiny Forest. De fractie van GL wil ook nog weten op wat voor manier het college van plan is om in gesprek te gaan met de bewoners om over de plannen in hun buurtje te praten. Aan de Hogendijk moeten zeven starterswoningen komen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen