Russische Buurt heeft primeur met door bewoners gedragen toekomstvisie

Foto: Google Street View

De bewoners van de Russische Buurt hebben samen met de gemeente een buurtvisie ontwikkeld om de Zaandamse centrumwijk veilig en leefbaar te houden. Die gaat als leidraad dienen voor ontwikkelingen in en in de nabijheid van de buurt. Het gaat daarbij niet alleen om de inrichting vn de openbare ruimte, maar ook om zaken als de aanpak van illegale bewoning, woningbouwprojecten in de omgeving, de impact van het groeiende toerisme, communicatie in en met de wijk, ontmoeten, historie en groen.

De Russische Buurt heeft te maken met een aantal ‘lastigheden’, aldus het college in een brief aan de raad ‘maar ook met veel kansen’. De buurtvisie is onder meer tot stand gekomen op grond van twee drukbezochte buurtbijeenkomsten, die elk zo’n 100 bezoekers trokken. Op de eerste avond stond het dromen over de buurt centraal, wat tien thema’s opleverde die tijdens de tweede bijeenkomst centraal stonden. Denk daarbij aan zaken als groen en ontmoeten, panden en wonen, een buurtplek en communicatie en samenwerken. Het proces heeft volgens het college geleid tot ‘meer betrokkenheid en enthousiasme van bewoners en ambtenaren bij de buurt, én tussen hen onderling’.

Inmiddels is de DOEma gevormd, een buurtoverleg dat geregeld vergadert en dingen organiseert en zijn verschillende themagroepjes (zoals groen & ontmoeten en historie & kunst) eerste stappen aan het zetten. Op hoofdlijnen geeft de buurtvisie aan dat de speerpunten een dorps karakter, ontmoeten, zorgen voor elkaar, veilig en mooi, schoon en opgeknapt zijn en dat de mobiliteit in evenwicht is, met een beperkte doorgangsfunctie. Niet iedere buurt leent zich voor het op deze manier opstellen van een buurtvisie, volgens het college. ‘In de Russische Buurt zijn bewoners actief en betrokken bij hun buurt. Er gebeurt veel vanuit de gemeente, maar ook door anderen. Niet alleen in positieve zin: er is sprake van overbewoning en ondermijnende criminaliteit. De buurt heeft een rijke cultuurhistorie. Hij is dichtbevolkt en ligt pal naast het centrum. Op de Houthavenkade komen ruim 600 woningen; de verwachting is dat het KPN-gebouw op de Krimp herontwikkeld wordt. Allemaal redenen waarom een buurtvisie voor deze buurt passend is.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen