Pleidooi voor woningen in PTT-gebouw aan het Krimp

Foto: Google Maps

De Partij voor Ouderen en Veiligheid, Liberaal Zaanstad, de PVV, Democratisch Zaanstad en de Partij voor de Dieren komen op 19 september met een motie om het voormalige PTT-kantoor op het Krimp in Zaandam te bestemmen voor wonen en af te zien van een functie als dependance van het Zaans Museum.

Nu de wachttijd voor een woning voor starters tot meer dan tien jaar is opgelopen en de gemeente de ambitie heeft om jaarlijks 1000 extra woningen te realiseren kan Zaanstad de kans die ze daar heeft niet laten liggen, menen de vijf fracties. Er moet zowel voor jongeren als voor senioren gekeken worden naar woonmogelijkheden dichtbij winkels en het openbaar vervoer en ‘dit zou voor het college de hoogste prioriteit moeten hebben’. Het vergeleken met de omringende bebouwing enorme kantoorpand op het Krimp staat al decennialang voor een groot gedeelte leeg en ligt middenin het centrum van Zaandam nabij de winkels en openbaar vervoer en is dus ideaal voor een transformatie naar woningen. Opvallend is dat de SP de motie niet medeondertekende: die fractie wilde afgelopen juni de museumplannen al afschieten ten faveure van wonen, maar kreeg toen geen raadsmeerderheid achter zich. 

Optie

Het kantoorgebouw is eigendom van de woningbouwvereniging Ymere. De motie draagt het college op om samen met de corporatie een woonfunctie uit te werken. Gedacht wordt aan kleine startersappartementen met eventueel seniorenwoningen op de begane grond. De gemeente heeft overigens tot 1 oktober een optie op het gebouw, om het aan te kopen voor een museum.

Reacties