Dak- en thuislozenuitkering voor 44 inwoners; werkelijke aantal onduidelijk

Foto: Public Domain Pictures / Mohamed Mahmoud Hassan

Er worden 29 dak- en thuislozen vanaf 23 jaar opgevangen in het sociaal pension Zaanerf, waarvoor nog eens tien mensen op de wachtlijst staan en die gemiddeld tien maanden op een plek moeten wachten. Er zijn 44 inwoners met een dak- en thuislozenuitkering en daarnaast worden twaalf jongeren onder 23 jaar opgevangen door Transit. In totaal zijn er 41 personen in beeld via de opvang en ongeveer 45 personen via het veldwerk, de soepbus van het Leger des Heils en de inloop bij Zaanerf.

Dat antwoordt het college op vragen van de SP en GroenLinks naar aanleiding van alarmerende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over een toenemend aantal Nederlanders zonder dak boven het hoofd. Per 10.000 inwoners zijn landelijk gezien inmiddels 37 inwoners tussen achttien en 65 jaar dakloos. ‘Voor zover nu te overzien lijkt er geen sprake te zijn van een enorme toename van dak- en thuisloosheid in Zaanstad,’ aldus het college. Het CBS telde mensen die illegaal in Nederland verblijven niet mee. Het college zegt niet te weten hoeveel van de dak- en thuislozen die geen gebruik maken van de maatschappelijke opvang illegaal in Zaanstad zijn.

Tellingen lopen achter

In 2012 waren er volgens een telling 174 daklozen in Zaanstad en hoeveel dat er vier jaar later waren wordt pas eind dit jaar duidelijk. De daklozentelling wordt eens in de vier jaar gehouden door de GGD voor Zaanstreek-Waterland. Het college gaat bij die gezondheidsdienst aandringen op meer vaart achter die taak. Het beleid voor jongvolwassenen zonder een thuis is er op gericht om de opvang uit te breiden met tien plekken. Daarover wordt overlegd met woningcorporaties om geschikte huisvesting beschikbaar te stellen. Verder worden in het kleinschalige woonconcept Unids vanaf eind dit jaar vijf kwetsbare jongvolwassenen opgevangen. Met de portefeuillehouders van Wormerland en Oostzaan wordt regelmatig overleg gevoerd over de opvang van kwetsbare personen, aldus de antwoorden.

Naast de in de inleiding genoemde opvangplaatsen heeft Zaanstad nog dertien plekken in het voormalige doopsgezinde Weeshuis Johanna Elisabeth’s Stichting aan de Lagendijk in Koog aan de Zaan en zestien aan de M.L. Kingweg in Zaandam, waar er nog vier bij moeten komen. Bij dnoDoen aan de Westzijde is ook een opvang van thuislozen met circa dertien plaatsen, die is bedoeld voor inwoners die tijdelijk dakloos zijn. Het afgelopen jaar hebben zes personen woonruimte gevonden via het project Onder de Pannen van de Regenboog Groep. Dat kunnen er maximaal tien per jaar worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen