Nog geen pand voor beschermd wonen dak- en thuislozen

Foto: Pixabay

Het college komt eerdaags met een rapportage over de zoektocht naar een geschikt pand voor een Domus, een beschermde woonvorm voor dak- en thuislozen die nergens anders terecht kunnen en waar ze 24-uurs begeleiding, een eigen kamer en benodigdheden voor het eerste levensonderhoud krijgen. Zo’n woonvorm moet het Leger des Heils wat lucht geven om het groeide aantal klanten op te vangen dat nu moet worden teleurgesteld.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is bepaald dat iedere persoon die opvang nodig heeft zich kan melden bij elke gemeente, dat wil zeggen zonder dat hij of zij daar ook ingeschreven dient te staan. De aanmeldgemeente dient de eerste opvang te verzorgen en daarna wordt gekeken naar de vraag in welke gemeente een opvangtraject de meeste kans van slagen heeft. Het Rijk houdt toezicht op de uitvoering van deze regel met vijf mystery guests in elke centrumgemeente, waaronder Zaanstad.

Mooie score weg

Of iemand toegelaten kan worden is hier ter beoordeling aan het Leger des Heils, dat de maatschappelijke opvang verzorgt. In 2017 was het landelijke beeld dat 51 procent van de mystery guests werd toegelaten tot de opvang en 49 procent niet. Zaanstad scoorde toen 100 procent. In 2018 was landelijk een beperkte verbetering te zien: 57 procent toegelaten, 43 procent niet. In Zaanstad waren er dat jaar echter drie weigeringen, die volgens het Leger des Heils alle te wijten waren aan plaatsgebrek.

Groeiend klantenbestand

Volgens de organisatie groeit het aantal klanten en is het percentage bezette bedden duidelijk toegenomen, met name bij de passanten. Ook door het inzetten van de ‘soepbus’ die wekelijks de Burcht en het Burgemeester In ‘t Veldpark in Zaandam aandoet en een inloop bij het Zaanerf neemt het aantal klanten verder toe. De Domus is daarom hard nodig, maar het is moeilijk om een geschikt pand op een geschikte locatie te vinden, schrijft het college in een brief aan de raad.

Op het matje

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil binnenkort in gesprek met Zaanstad over het weigeren van de drie mystery guests in 2018 en de oorzaken daarvan. In afwachting daarvan gaat de gemeente eerst nog eens in gesprek met het Leger des Heils om te onderzoeken of de bestaande afspraken over het toelaten van klanten toch nog te veel ruimte bieden om mensen te weigeren op grond van het feit dat ze geen binding met de Zaanstreek hebben.

De gemeenten die volgens de Federatie Opvang in Den Haag op het matje zijn geroepen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen