Volgend jaar ook hier ‘Gluren bij de Buren’?

Foto: Wikipedia / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Jan van Galen

Gluren bij de Buren verwacht vandaag ruim 42.000 bezoekers in 23 steden. Het grootste huiskamerfestival van Nederland heeft nog geen voet aan de wal gekregen in de Zaanstreek, maar nu de gemeente op zoek is naar ideeën voor de nieuwe Cultuurvisie dragen wij graag dit evenement aan. Er is geen theater voor nodig om aanstormend talent voor een dag toch het podium te geven waar zo’n behoefte aan is.

Meer dan 5000 talenten in alle mogelijke genres – cabaret, klassieke muziek, theater, dans en pop – treden vandaag op in ruim 1280 huiskamers in Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Baarn, Bloemendaal, Delft, Den Haag, Emmen, Haarlem, Haarlemmermeer, Helmond, Hilversum, Leiden, Leusden, Nieuwegein, Nijkerk, Nissewaard, Soest, Tiel, Utrecht, Zeist, Zoetermeer en Zutphen. Bijna 1300 mensen openen daarvoor hun huisdeuren.

https://twitter.com/Alexanderentw/status/1094516921628876806

De organisatie is in handen van Stichting de Cultuurbrigade en het Kultlab. Initiatiefnemer was elf jaar geleden bassist Dirkjan van Oord, die met Gluren bij de Buren vooral lokale artiesten een podium wil bieden, muziek en cultuur toegankelijk wil maken voor iedereen en ervoor wil zorgen dat buurtgenoten weer bij elkaar over de vloer komen. In het verleden gaven onder anderen Jett Rebel en Tim Dawn al eens een optreden in een van de vele huiskamers.

Utrecht met 182 huiskamerpodia

Het aantal optredens per gemeente varieert sterk: van zeventien acts in Bloemendaal tot 182 in Utrecht. De grootste act is een 35-koppig zangkoor in Amersfoort, waarvoor een bijzonder ruime huiskamer gevonden moest worden. Huiskamers worden tijdens het evenement gratis opengesteld, artiesten treden op om niet en het publiek mag ook voor niets naar binnen, al wordt een bijdrage voor de De Cultuurbrigade op prijs gesteld. De organisatie is voor een derde afhankelijk van subsidies van de deelnemende gemeenten, voor een derde van sponsoring van het bedrijfsleven en voor een derde van deze bijdragen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen