Jonge musici: popcultuur heeft een extra impuls nodig

Foto: PxHere

Hoe gaat niet goed met de popmuziek in de Zaanstreek, zo komt naar voren uit een overleg met zo’n vijftien jongeren die actief zijn als vrijwilliger bij poppodium de FluX of de Creative Factory over de nieuwe Cultuurvisie van de gemeente. De laatste jaren is het aantal bands ingedikt van 150 naar 70, volgens dé kenner van de lokale popscene Rob Hendriks.

Er is wel weer groei, maar de FluX blijkt niet te voldoen aan de behoefte van de musici en de bandjes. Popcultuur gaat over ‘ontmoeten’, ‘inspiratie’, ‘begeleiding’, ‘begeleiding’ en ‘coaching’ en het poppodium, dat wil verhuizen naar de North Sea Venue op het Hembrugterrein, heeft daar geen ruimte voor: je gaat er heen voor een concert en daarna weer naar huis.

Jonge musici missen de stuk of tien zaaltjes van vroeger en toen De Kade sloot is de popcultuur helemaal ingezakt. Talent gaat nu naar Purmerend of naar Amsterdam, aldus de jongeren. Er zijn wel voldoende oefenruimtes maar te weinig podia, ook door de teloorgang van muziekcafés als Makerijtje, Fishline en Jinx.

Grotere multifunctionele zaal

De jongeren zouden graag zien dat de buurthuizen meer bands zouden programmeren en er is behoefte aan een iets grotere multifunctionele zaal waar geschakeld kan worden tussen 150 bezoekers voor lokale bands en 500 voor nationale bands en dj’s. Daar zou ook ruimte zijn voor hiphop. Kortom: er moet weer een community rond popmuziek worden opgebouwd door middel van spreiding van de mogelijkheden om op te treden, door diversiteit in het aanbod (jazz, rock, pop, hiphop), met een centrale plek waar alles samenkomt én door lokale festivals.

Begeleiding hapert

Het merendeel van de geraadpleegde jongeren heeft instrumenten leren bespelen bij FluXus, maar ze missen daar een vervolg op. Er is geen begeleiding richting   optredens in cafés en andere podia en er is geen sprake van talentontwikkeling. Opleidingen licht en geluid en recording zijn er nauwelijks, en de middelbare scholen hebben daar geen interesse in. Een HBO-opleiding wordt node gemist in Zaanstad.

Gemeente

Van de gemeente verwachten de jongeren een soepel vergunningenbeleid, een potje met geld waarop aanspraak gemaakt kan worden en lagere drempels, betaalbare ruimtes, mogelijkheden om op te treden of uitvoeringen te houden en goedkope leningen. Op dit moment fungeert RAAZ als brug tussen de gemeente en jonge kunstenaars en musici. Zaanstad moet stoppen met de ‘monopolycultuur’: FluXus en de FluX zijn te dominanten er is geen doorstroming bij docenten, waardoor de zaak vastroest.

Industrieel erfgoed

De jeugd heeft wat locaties betreft een voorkeur voor industrieel erfgoed, vanwege de inspirerende en uitdagende sfeer en ze vinden het zorgelijk dat  alle aandacht lijkt uit te gaan naar het centrum van Zaandam. Maar toch: waar iets is is uiteindelijk minder belangrijk dan de invulling van een plek.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen