Aantal nieuwkomers vorig jaar groter dan natuurlijke aanwas

Foto: Pixnio

De bevolking groeide dit jaar opnieuw vooral in de Randstad. De vier grote steden kregen er de meeste inwoners bij. Zaanstad kreeg er per 1000 inwoners 5,3 bij. Relatief wad de groei het sterkst in de kleinere gemeenten rondom de grote steden. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige bevolkingscijfers tot en met november 2018.

Amsterdam kreeg er in 2018 van alle Nederlandse gemeenten de meeste inwoners bij, bijna 10.000. In alle vier de grote steden werden meer baby’s geboren dan er mensen overleden en vestigden zich meer mensen dan er vertrokken. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag groeiden door buitenlandse migratie en raakten inwoners kwijt door binnenlandse verhuizingen. Vooral in Amsterdam is deze internationalisering aan de gang. Uit het buitenland vestigden zich 36.000 personen in de hoofdstad, terwijl ruim 21.000 vanuit Amsterdam emigreerden.

 

 

 

Vooral Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Diemen, Ouder-Amstel, Blaricum en Beemster zijn populair bij uit de hoofdstad vertrekkende inwoners: ze scoorden alle boven de twee procent bevolkingsgroei door de komst van oud-Amsterdammers. Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners groeide Almere het sterkst.

Natuurlijke aanwas

In vrijwel alle gemeenten waar de bevolking krimpt overlijden jaarlijks meer mensen dan dat er baby’s worden geboren. Dit heeft te maken met de mate van vergrijzing van de bevolking. Aan de randen van Nederland wonen relatief veel ouderen. Ook in het Gooi en langs de Noordzeekust liggen veel gemeenten waar jaarlijks meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren. In deze gemeenten neemt het aantal inwoners echter niet af, omdat het verlies door de natuurlijke aanwas wordt gecompenseerd door de instroom van nieuwe inwoners uit andere gemeenten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen