VVD trekt van leer tegen ‘bizar’ dilemmaspel over toekomstbeeld

Foto: Gemeente Zaanstad

De VVD vindt dat de gemeente de plank volledig  heeft misgeslagen met het online dilemmaspel dat moet bijdragen aan de Omgevingsvisie Zaanstad 2040.

‘De dilemma’s zijn niet reëel, een aantal dilemma’s gaat over onderwerpen waar de gemeente niet over gaat, de dilemma’s zijn erg extreem en het lijkt op propaganda voor de duurzaamheidsagenda,’ schrijft fractievoorzitter Marianne Doeves-de Boer in vragen aan het college. Hoe kun je nu kiezen uit ‘je altijd onveilig voelen’ of ‘als elke keer dat je de auto pakt er een boom doodgaat’, vraagt zij zich af: ‘Uit het spel krijgt de VVD niet de indruk dat het belangrijke onderwerp Omgevingsvisie serieus genomen wordt.’

Bizar

Sterker: de dillema’s zijn ‘ronduit bizar’. ‘Als de vraag wordt gesteld of je liever ‘een vergiftigde Zaan hebt’ of dat je liever hebt ‘dat bij elke regenbui de riolen zullen overlopen’, of dat ‘alleen mensen met blauwe ogen naar een concert mogen of overal het brandalarm kapot is’, dan lijkt het er volgens de VVD op ‘dat de gemeente gek geworden is’.

Doeves-De Boer wil graag uitgelegd in welk opzicht het college van mening is dat ‘de vergezochte, suggestieve, extreme dilemma’s’ gaan helpen bij het in beeld krijgen van het door de inwoners gewenste toekomstbeeld van de gemeente. En waarom worden veel thema’s aangesneden waar de gemeente niets over te beslissen heeft, waardoor nu de verkeerde indruk wordt gewekt dat dit wel het geval is? De VVD vindt de vragen daarnaast ‘denigrerend’ naar de inwoners. Hoe denkt het college dat deze vragen zijn overgekomen?

Doeves-De Boer geeft zelf al antwoord: ‘De reacties die we van inwoners horen is dat de vragen zo absurd zijn dat men er of om moeten lachen of ronduit boos wordt op de gemeente.’ Is het college bereid daarvoor excuses aan te bieden? En is er vooraf wel stilgestaan bij de impact die het spel bij de inwoners zou kunnen hebben? De VVD is uiteraard ook benieuwd naar de kosten van het geheel. Het is een vraag die in de reacties van spelers van het spel op sociale media ook meer dan eens voorbijkwam.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen