Dilemmaspel gemeente met lastige keuzes voor de burger

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente Zaanstad heeft een Dilemmaspel online gezet, waarmee inwoners zelf eens voor lastige keuzes komen te staan op het gebied van verstedelijking, economie, duurzaamheid, gezondheid, veiligheid en kansengelijkheid – de thema’s die de komende jaren toonaangevend zullen zijn. De gedachte erachter is om een idee te kijgen hoe de inwoners zich Zaanstad voor zich zien in 2040.

Wij speelden het ook en braken ons het hoofd over wat de achterliggende gedachte van de dilemma’s zou kunnen zijn, maar kwamen daar niet uit. Als je kiest voor ‘dat er geen banen meer zijn in Zaanstad’ omdat je denkt ‘dan maar naar Alkmaar of naar Amsterdam’, betekent dat dan dat je weinig waarde hecht aan economische ontwikkelingen? Omdat je een ander aspect dat in die ene vergelijking tegenover de werkgelegenheid is gezet net even belangwekkender vindt?

Na de dilemma’s volgt een keuze wat betreft de prioriteit van de beleidsthema’s; kies er twee die voor u bovenaan staan:

  • Verstedelijking: Zaanstad groeit de komende jaren. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende woningen en voorzieningen zijn? Hoe gaan we om met cultuurhistorie en openbare ruimte en de verhouding tussen stad en platteland? Hoe verplaatsen we ons straks?
  • Economie: hoe zorgen we voor voldoende werkgelegenheid en een goede aansluiting tussen opleidingen en arbeidsmarkt? Wat voor soort werkgelegenheid willen we in Zaanstad?
  • Duurzaamheid: hoe kunnen we voldoen aan de klimaatdoelstellingen? Zijn we klaar voor extreme hitte en regenval? Hoe gaan we onze energievoorziening vormgeven en wat doen we met afval?
  • Gezondheid: hoe kan de inrichting van de stad bijdragen aan gezondheid van mensen? Hoe gaan we om met sportvoorzieningen?
  • Veiligheid: hoe zorgen we dat het veilig is in de stad?
  • Kansengelijkheid: hoe richten we de stad zo in dat iedereen dezelfde kansen heeft?

De precieze puntenverdeling houden we voor ons, maar de eindconclusie die uit onze keuze tussen de dilemma’s en de keus uit de thema’s werd getrokken was ronduit verbluffend. De twee uitverkoren thema’s eindigden onderaan – en eentje zelfs met nul punten.

Meespelen kan tot en met 20 januari. Klik hier om zo’n vier minuten met de toekomst bezig te zijn. We zijn benieuwd naar uw ervaringen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen