Kamerverhuur via Onder de Pannen legale verdienmogelijkheid voor huurders

Foto: Pixabay

Inwoners van Zaanstad die niet hun hele huurwoning nodig hebben, kunnen de kamer die ze over hebben nu via de regeling Onder de Pannen van de Regenboog Groep legaal verhuren en er ook nog wat aan overhouden.

De regeling is bedoeld voor huurders die geen thuis meer hebben wegens werkloosheid of een echtscheiding maar die geen recht hebben op maatschappelijke opvang omdat ze daarvoor te zelfstandig zijn. Het tijdelijk inwonen bij een plaatsgenoot met een teveel aan ruimte kan dan voorkomen dat mensen afglijden.

Volgens de gemeente dreigen in Zaanstad elk jaar ‘tientallen mensen’ dakloos te raken. Ze staan nog niet lang genoeg ingeschreven bij Woningnet om voor een huurhuis in aanmerking te komen en kunnen niet meer bij familie of vrienden terecht. Om deze groep de helpende hand toe te steken is Onder de Pannen bedacht.

Maximale termijn een jaar

Verhuurders beslissen zelf in overleg met de Regenboog Groep wie ze voor maximaal een jaar in huis nemen. De organisatie heeft afspraken gemaakt met de gemeente, woningcorporaties en uitkeringsinstanties om ervoor te zorgen dat de verhuurder niet gekort wordt op een eventuele uitkering of toeslagen en iets kan verdienen aan de verhuur.

Wie een huurschuld heeft – van niet meer dan 2500 euro – komt mogelijk in aanmerking voor het project Kleine schuld, Grote winst. De schuld zou afbetaald kunnen worden met de maandelijkse huuropbrengst.

Voorwaarden verhuurders

Verhuurders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Bereid en in de gelegenheid zijn om de kamer voor een jaar te verhuren. Met verhuisplannen of een verwachte gezinsuitbreiding is het verhuren van een kamer via Onder de Pannen niet mogelijk;
  • Het eigen leven goed op orde hebben, sociaal ingesteld zijn, stevig in de schoenen staan en in staat zijn om goed aan te geven wat van een huurder verwacht wordt;
  • Akkoord gaan met het feit dat de Regenboog Groep bij de eigen verhuurder toestemming vraagt voor deelname aan Onder de Pannen;
  • De huurder mag zich bij de Gemeentelijke Basis Administratie inschrijven op het tijdelijke adres;
  • Minimaal een driekamerwoning (dus twee of meer slaapkamers) hebben. De verhuurde kamer is bij voorkeur gemeubileerd en moet verlicht, verwarmd en gelucht kunnen worden. De huurder mag gebruikmaken van douche, toilet en keuken. Hierover worden contractueel afspraken vastgelegd.

Dezelfde huurder zal maximaal één jaar blijven, als stimulans om actief naar een permanente woonoplossing te zoeken, maar de kamer kan daarna wel weer aan iemand anders verhuurd worden. Verhuurders hebben een opzegtermijn van drie maanden; huurders van een maand.

Regenboog Groep helpt bij overlast

Als een huurder onverwacht voor overlast zorgt, kan een kort geding opgestart worden. De Regenboog Groep biedt daarbij ondersteunen en neemt de eventuele kosten voor haar rekening. Verhuurders maandelijks 65 euro voor elektra, water, gas, stijgende gemeenteheffingen en het gebruik van hun spullen.

Inwoners kunnen ook zelf een huurder aandragen die dakloos is. Dat geldt niet voor tweedegraads familieleden als broers of zussen, grootouders of kleinkinderen.

Om te berekenen hoe hoog de huur zou kunnen uitvallen: https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-enpunten/huurprijscheck-en-puntentelling/

Bij een uitkering

Het verhuren van een kamer heeft geen effect op de huur- en zorgtoeslag, maar moet wel binnen vijf dagen gemeld worden aan de Belastingdienst. De huurinkomsten worden niet belast als inkomen zolang ze niet hoger dan 5246 euro per jaar (vrijstellingsbedrag voor 2018) en hebben geen effect op een AOW, WAO-/WIA, WW of een Wajong- uitkering.

Voor mensen met een bijstandsuitkering zijn er twee opties;

  • U neemt een huurder in huis, maar u verdient er niets mee. U mag alleen 65 euro houden waar u de stijgende kosten van kunt betalen.
  • U wordt naast verhuurder ook kostgever. Dat betekent dat u er voor zorgt dat er voor uw huurder altijd basisingrediënten voor eten en drinken in huis zijn. U hoeft niet voor iemand te koken maar iemand moet drie maaltijden per dag kunnen maken. U ontvangt dan per maand totaal 355 euro aan inkomsten. Hiervan moet per maand 65 euro worden gereserveerd voor gemeenteheffingen en gestegen uitgaven voor nutsvoorzieningen. Volgens de berekeningen zullen de kosten van boodschappen ongeveer 150 euro bedragen, zodat er 140 euro overblijft als extraatje.

De huurder betaalt de huur en bijkomende bedragen aan De Regenboog Groep. Die betaalt de huur aweer aan de verhuurder. De Regenboog Groep staat dus garant voor het feit dat je de huur ook daadwerkelijk wordt afgedragen.

Voor meer informatie kunt u bellen met 020 531 76 00 of mailen naar [email protected].

Reacties