Gemeente zet in op huren bij hospita, maar vergeet nadelen voor verhuurder

Foto: Flickr

‘Hoe kunnen wij meer Zaanse woningeigenaren verleiden om een kamer beschikbaar te stellen voor een jonge woningzoekende?’ Dat is de city challenge die de gemeente heeft opgezet om meer jongeren huisvesting te bieden. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.

Op contentplatform Yoors verscheen een artikel naar aanleiding van het initiatief van Zaanstad, dat zich met name focust op de herwaardering van de aloude hospita: Vroeger was het doodnormaal om een kamer te huren bij iemand in huis die een ruimte over had. Waarom gebeurt dat tegenwoordig zo weinig? En hoe kunnen we dit weer aantrekkelijker maken voor zowel huurder als verhuurder?

Het antwoord op Yoors: vooral de regelgeving aanpassen. Want wat zijn de gevolgen voor de hospita? Die zijn niet mis:

  • Huurtoeslag komt te vervallen en mogelijk ook andere toeslagen,
  • Een eventuele uitkering wordt gekort,
  • De huur wordt in mindering gebracht op een eventuele uitkering,
  • De huur wordt als inkomen gezien en dus moet er belasting oer worden betaald,
  • Is (tijdelijk) huishoudelijke hulp of zorg nodig, dan wordt de kamerhuurder geacht die te leveren.

Al deze drempels maken de vijver waarin naar mogelijke hospita’s gevist kan worden een hele kleine. Maar, is de vraag aan de jongere op zoek naar een eigen plek, is het echt nodig om een appartement of een woning te zoeken van tussen de 70 en 100 vierkante meter? Of zou het met minder vierkante meters ook te doen zijn?

Klaine hoissies

Wat bij een bevestigend antwoord in beeld komt zijn dan tiny houses en containerwoningen. In Zaanstad is al wel gesproken over ‘klaine hoissies’, maar dan als alternatieve woninkjes zonder veel opsmuk voor mensen die de consumptiemaatschappij achter zich willen laten. De gemeente Zaanstad is daar op zich positief over, maar er is geen beleid – laat staan een aanmoedigingsbeleid.

Wel werd in maart vorig jaar onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheden voor klaine hoissies en de ontwikkelkansen liggen. Daarbij werden vier uitgangspunten genoemd:

  • De gemeente staat open voor initiatiefnemers die de beschikking hebben over grond of een locatie.
  • De gemeente gaat actief onderzoeken of bewoning van klaine hoissies ergens inpasbaar is. ‘Klaine hoissies kunnen een aanjager zijn voor het  verder op gang brengen van een ontwikkeling,’ zo is geconcludeerd.
  • Als onderdeel van zelfbouw worden klaine hoissies meegenomen in gesprekken over nieuwe ontwikkelingen.
  • Elders zijn gemeenten al bezig om het wonen in een tiny house mogelijk te maken. Zaanstad volgt deze activiteiten actief om zo inzicht te krijgen in wat er geregeld moet worden om bewoning van klaine hoissies mogelijk te maken.

Containerwoningen

Wat containerwoningen betreft, heeft Zaanstad ervaringen met de jongerenhuisvesting op het voormalig Slachthuisterrein in Zaandam. Studio City (foto hieronder) was een initiatief van woningcorporatie ZVH met 296 wooneenheden, maar er kwam zoals vooraf afgesproken eind 2009 na vijf jaar een einde aan. Hoewel de woningen pas in november 2014 van het terrein zouden verdwijnen…

Op zich lijken zowel tiny houses als containerwoningen een even goede oplossing voor het tekort aan jongerenhuisvesting als de terugkeer van de hospita. Er is echter een groot maar aan verbonden: waar moeten die kleine huisjes of containerflatjes dan staan? Op de meeste plekken die in aanmerking zouden kunnen komen zijn al ‘echte’ huizen voorzien, en een standplaats niet langer kunnen garanderen dan een jaar of anderhalf zal niemand enthousiasmeren om een klain hoissie te bouwen, laat staan een nieuwe Studio City.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen