Waarom nog steeds geen water- en bodemonderzoeken op boerderij Nauerna?

Foto: Pexels

Democratisch Zaanstad wil dat er alsnog meer onderzoek komt naar de water- en bodemkwaliteit rond de stortplaats van Afvalzorg in Nauerna, zoals is geadviseerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dat gebeurde naar aanleiding van het onderzoek naar de oorzaak van de misvormingen van een lam dat werd geboren op het bedrijf van schapenboerin Elly Molenmaker, pal ernaast. Een oorzakelijk verband tussen de vuilstort en de afwijkingen kon niet worden vastgesteld, maar inspecteurs van de GD die het bedrijf bezochten noteerden wel een aantal aandachtspunten.

Analyse van het water tond de stortplaats toonde afgelopen maart een verhoogd loodgehalte aan, maar onduidelijk bleef of dit lood daarin was opgelost of als stofdeeltjes in het watermonster terecht was gekomen. Omdat lood toxisch is voor mens en dier noemde de GD het ‘van groot belang om te achterhalen hoe het lood in het water is terechtgekomen’. Molenmaker is bezorgd over de gezondheid van haar kudde en vraagt zich af of het nog wel verantwoord is om schapen te houden op de huidige plek. Om die vraag te kunnen beantwoorden ‘zou gestart kunnen worden met aanvullend en gericht onderzoek van water en bodem in het gebied,’ aldus de gezondheidsdienst. Daar is het tot nu toe echter niet van gekomen.

Raadsels

In het verslag staat ook dat het mogelijk is om door aanvullend onderzoek de situatie wat betreft de aanwezigheid van mineralen en zware metalen beter in kaart te brengen. De GD adviseert om daarvoor levermonsters van schapen te gebruiken en in het geval van neurologische klachten bij de dieren aanvullend onderzoek te doen van met name de hersenen. Er zijn meerdere punten aangewezen door mevrouw waar zij het water niet vertrouwt. Wat opvalt is dat op enkele punten de doorstroming van greppels slecht is en waar rottingsverschijnselen van organisch materiaal zijn gezien. Achter het woonhuis zit in het land een punt waaruit continue water met onbekende oorsprong omhoog komt. Dit water lijkt zand mee omhoog te brengen vanuit de grond. De sloot langs de dijk aan de zijde van de vuilstort is niet helder,’ zagen de inspecteurs.

Witte aanslag

Vanaf de kant van de vuilstort is een pijp zichtbaar waar druppelsgewijs water uit komt in de betreffende sloot. In de dijk zitten op meerdere plaatsen enkele onverklaarbaar natte plekken en gezien de huidige droogte lijkt afstroom van hemelwater niet logisch. Er is een plek waar water uit de dijk komt en waar een witte aanslag rondom de uitstroomplaats is waargenomen. Een vergelijkbare plek is ook aan de zijde van de afvalstort waargenomen. Dit kan duiden op een verhoogd zwavelgehalte in het water. Daarnaast kan ook nog een aantal andere onderzoeken worden uitgevoerd om de situatie in de omgeving beter in kaart te brengen.’ Molenmaker maakt zich vooral zorgen over twee voor haar belangrijke percelen: de dijk aan de rand van de afvalstort en een weiland aan de andere kant van de dijk, ‘naast het water waar een aantal jaar geleden een hoeveelheid bagger uit de grond omhoog is gekomen en op het land is gekomen’.

Meer missers

Voorgesteld wordt om op dezelfde drie punten als waar de watermonsters genomen worden, ook monsters van het oppervlakkige sediment te nemen en daarnaast via gewasmonsters te onderzoeken hoe het verhoogde loodgehalte ontstaat. Waarom worden deze aanbevelingen niet opgevolgd, wil DZ weten. De fractie heeft verder nog een serie vragen over onder andere de klachtafhandeling door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Afvalzorg die ondanks toezeggingen aan de inwoners van Nauerna nog steeds te wensen overlaat, de aanhoudende stankoverlast, de monitoring van de veiligheid en de aanwezigheid van asbest in het inmiddels afgesloten recreatiegebied Park Nauerna. Het onderzoek naar de vraag of het daar veilig toeven is voor mens en dier is nog niet afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen