Dwangsom voor Afvalzorg wegens slordige monitoring veiligheid

Foto: Google Street View

Er is afgelopen februari een dwangsom opgelegd aan Afvalzorg wegens onvolkomenheden in de monitoring van de veiligheid van de stortplaats in Nauerna. Desondanks twijfelt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied momenteel niet aan ‘het functioneren van het isolatiesysteem als geheel’.

Dat blijkt uit de antwoorden op vragen van Rosa en GroenLinks over de stort in het Zaanse dorp. Hoe wordt de veiligheid op dit moment gemonitord voor zowel de onderkant, de bovenkant en ook de zijkanten van de stortplaats, wilden de twee partijen weten. Dat blijkt te gebeuren aan de hand van een door Afvalzorg opgesteld en door Gedeputeerde Staten goedgekeurd monitoringsplan, waarin staat dat sommige controles voortdurend moeten plaatsvinden en andere een paar maal per maand of per jaar.

Niet op tijd en onvolledig

De veiligheid wordt zowel door Afvalzorg zelf gemonitord, die daarover rapporteert in het monitoringsverslag, als door een externe ter zake kundige, die hierover rapporteert in het verslag van de tweejaarlijkse keuring. Tijdens de beoordeling van de rapportages is geconstateerd dat de voorgeschreven metingen niet in alle gevallen tijdig en volledig werden uitgevoerd. Om te borgen dat de metingen volledig en tijdig worden uitgevoerd is op 14 februari 2019 een dwangsom opgelegd aan Afvalzorg,’ schrijft de Omgevingsdienst in het antwoord.

Ruud Pauw (Rosa) en Romkje Mathkor (GL) stelden hun vragen aan het college voordat de eerste fase van Park Nauerna vorige maand dicht ging voor het publiek vanwege twijfel over de veiligheid van recreanten door aan de oppervlakte komend percolaatwater. Zaanstad is verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening en het algemeen belang van de bewoners; de Omgevingsdienst is namens de provincie de verantwoordelijke organisatie voor de (milieutechnische) inrichting van de stortplaats in Nauerna op grond van de omgevingsvergunning.

Op de vraag hoe het systeem van klachtenmelding kan worden verbeterd, schrijft de dienst dat er al een adequaat systeemis. De Belangen Groep Nauerna (BGN) heeft een eigen applicatie waar bewoners klachten kunnen melden en er wordt gewerkt aan een koppeling van die app aan het systeem van de Omgevingsdienst. Dat voorkomt dat bewoners twee keer aan de bel moeten trekken.

Geen stortingen ONF meer

Verder wordt duidelijk dat uit gegevens van het Landelijk Meldpunt Afval blijkt dat er geen organische natte fractie meer is gestort sinds de tweede helft van vorig jaar en dat Afvalzorg geen nieuwe ontheffingen heeft aangevraagd om dat in de toekomst toch weer te gaan doen. Organische natte fractie blijft over nadat de recyclebare stromen uit het huishoudelijk restafval zijn gesorteerd en is kwalitatief meestal niet geschikt voor compostering vanwege de aanwezigheid van kleine stukjes niet composteerbare stoffen zoals plastics. Als dit afval niet kan worden verbrand, mag het met een ontheffing worden gestort.

Herkomst onbekend

Het afval dat naar Nauerna ging kwam van afvalverwerker Icova/Renewi aan de Kajuitweg in Amsterdam, maar waar dat bedrijf het vandaan haalde is niet geregistreerd. Daarom komt er geen antwoord op de vraag of het mogelijk om uit het buitenland gehaald afval ging; ‘De ontheffing voor het storten is niet gespecificeerd naar het land van herkomst maar naar waar de afvalstroom in Nederland vandaan komt. Veelal is dit een afvalverwerker.’

Stankoverlast

Wat betreft stankoverlast in de omgeving van de stortplaats kan de Omgevingsdienst ‘niet met stelligheid zeggen’ of de geurcontouren worden overschreden: ‘De berekeningen die ten grondslag liggen aan de geurcontouren zijn tot stand gekomen door uitvoerige metingen, berekeningen en aannames. Vervolgens wordt gebruikgemaakt van modellen om verspreidingsberekeningen uit te voeren die uiteindelijk een geurcontour opleveren. De geurcontour geeft percentiel waarden aan waarbij op een locatie geur kan worden ervaren. Met andere woorden, een aantal uur per jaar kan er op een locatie geur worden waargenomen.’

Radioactief afval

Over stortingen van licht radioactief afval van staalbedrijf Corus heeft Afvalzorg laten weten een vergunning te hebben om in Nauerna zeer laag radioactief afval te verwerken. ‘Het gaat om materiaal dat van nature radioactief is door zogenoemde achtergrondstraling. Per jaar ontvangen we circa één procent van de door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming vergunde jaarlijks toegestane hoeveelheid straling,’ aldus het bedrijf. Het NRG in Petten ziet daarop toe.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen