Park Nauerna dicht wegens gezondheidsrisico’s recreant

Foto: POV / DZ

Park Nauerna is op advies van de GGD met onmiddellijke ingang gesloten omdat er twijfels rezen over het veilig kunnen recreëren in het gebied. De risico’s op contact met percolaatwater moeten eerst tot nul zijn teruggebracht. De gemeente had de GGD gevraagd zich te buigen over recente resultaten van onderzoeken naar veiligheidsrisico’s, waaronder het nu opgedoken probleem.

Percolaatwater is regenwater dat de toplaag ingaat en nadat het in aanraking is geweest met onderliggend afval op een andere plaats weer aan de oppervlakte komt. Dit kan onschuldig zijn, maar dat is afhankelijk van het type afval waarmee het in aanraking is gekomen. Sinds gisteren is bij de gemeente bekend dat er ook daadwerkelijk percolaatwater is aangetroffen en dat gezondheidsrisico’s niet kunnen worden uitgesloten. Volgens Afvalverwerker Afvalzorg is er geen reden tot bezorgdheid en is het recreatiegebied volstrekt veilig.

Volgende week info voor omwonenden

Bewoners van Nauerna ontvangen vandaag een brief over de ontstane situatie en volgende week komt er een informatieavond. Met Afvalzorg en de provincie wordt de komende tijd bekeken of en wanneer het park op de voormalige vuilstortplaats weer open kan, op grond van mogelijke risico’s voor mens, dier en milieu. De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad stelden al schriftelijke vragen over de kwestie. Het afdekken van de vuilsrort voorafgaand aan de realisatie van de volgende fase van het park is ook al inzet van een dispuut.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen