Blokkade van ingang Afvalzorg door inwoners Nauerna

Foto: Google Street View

Acht inwoners van Nauerna hebben vanochtend een half uur lang de poort van Afvalzorg Nauerna geblokkeerd als protest tegen onder meer de stankoverlast van de vuilstort. In beschermende kleding gestoken en met mondkapjes op blokkeerden ze het verkeer van en naar de afvalverwerker.

Afvalzorg riep de hulp van de politie in om van de snel groeiende rij voertuigen voor de ingang af te komen. Volgens de actievoerders verzuimen overheden om de bewoners goed te informeren over de plannen en activiteiten van het bedrijf en zijn ze de overlast beu, meldt het Noordhollands Dagblad. Er is nu weer onrust omdat licht-radioactief afval van Tata Steel naar Nauerna wordt afgevoerd. Daarin zitten kleine concentraties polonium-210, de stof waarmee de voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko in 2006 werd vergiftigd.

Asbest

Er wordt verder onder meer aan asbestverwerking gedaan, hoewel die activiteit tot een einde komt. Volgens Afvalzorg is de resterende stortruimte voor asbest in Nauerna beperkt en vanaf 1 maart zal dat zo veel mogelijk worden verwerkt op de locaties in Middenmeer, Lelystad en Geldermalsen. Lopende saneringen kunnen tot het einde van het project asbest aanbieden op Nauerna en ook de gemeenten Zaanstad, Amsterdam, Velsen en Beverwijk blijven met hun asbest voorlopig nog welkom in Nauerna. Naar verwachting zal daar in de tweede helft van dit jaar geen ruimte meer voor zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen