Connexxion introduceert ook hier emissieloze e-bussen

Foto: Flickr / Nicky Boogaard

Connexxion presenteert morgen op de Zaanse Schans nieuwe elektrische bussen met achttien zitplaatsen die gaan rijden op de lijnen 64 (tussen de Fonteinkruidweg in Zaandam en de Oud Heinstraat in Zaandijk) en 65 (tussen busbrug De Vlinder in Zaandam en Assendelft).

Sinds april vorig jaar rijdt Connexxion al met elektrische, emissieloze bussen op de lijnen van Amsterdam naar Amstelveen en verder. Opdrachtgevers van het openbaar vervoer zijn met de green deal Zero Emissie stevige stappen aan het zetten wat betreft de verduurzaming van het OV. Vanaf 2025 mogen er geen dieselbussen meer instromen en na 2030 zijn die uit het straatbeeld verdwenen. Het moederbedrijf van Connexxion – Transdev Nederland – wil hiermee voorop lopen: eerst gingen in Eindhoven 43 elektrische bussen de weg op en vervolgens 100 in Amstelland-Meerlanden. Een nadeel van de eerste zijn: naast alle duidelijke voordelen op het gebied van uitstoot, leefbaarheid en comfort voor inwoners en reizigers spelen ook kinderziektes op.

Batterijcapaciteit

Bij de bussen van Connexxion bleek de batterijcapaciteit een knelpunt. Die tak van de techniek ontwikkelt zich in rap tempo, maar de beperkte actieradius van de eerste generatie e-bussen is een gegeven waarmee het bedrijf in de vervoerplannen rekening moet houden. ‘Voor de toekomst zien we dat de ontwikkeling van de batterij snel gaat. In het aanbestedingstraject in Amstelland-Meerlanden hebben wij aangegeven dat wij de dieselbussen gaan vervangen door nieuwe elektrische voertuigen. Hierbij zien we dat we de voordelen van de verdere ontwikkeling van de batterij kunnen benutten. We zoeken hier naar de beste keuze voor dit vervoersgebied, gericht op de vervoervraag, de actieradius en levensduur van batterij,’ schreef Connexxion eerder dit jaar in een reactie op waarschuwingen voor stilvallende bussen. De huidige OV-concessie voor het busvervoer in Zaanstreek-Waterland loopt in december 2021 af. De Vervoerregio heeft daarom een nieuwe Europese aanbesteding uitgeschreven. Ook Zaankanters konden meepraten over het Programma van Eisen dat daaraan is verbonden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen