De bus voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat van 12 oktober tot en met 20 december op de Burcht in Zaandam en inwoonsters die voor een onderzoek in aanmerking komen krijgen 'van de GGD een oproep voor een onderzoek op een locatie bij hen in de buurt ', zo laat de gemeente weten naar aanleiding van ons bericht over de gewijzigde standplaats in verband met een bezwaarschrift tegen de plek op de Burcht. ‘Het is dus niet zo dat, omdat de bus nu even niet meer op de Burcht staat, inwoonsters uit de buurt van de Burcht nu naar Koog Zaandijk zouden moeten voor het onderzoek.’
Die mededeling is echter in tegenspraak met de ervaring van opgeroepen vrouwen. Een selectie uit de reacties op het bericht op onze Facebookpagina :
De mobiele unit voor het bevolkingsonderzoek krijgt elke keer een tijdelijke vergunning om ergens maximaal drie maanden te mogen staan, aldus de uitleg van de gemeente: op de Burcht en aan de Vermiljoenweg in Zaandam, de Industrieweg in Wormerveer en de Wezelstraat in Koog aan de Zaan. Er wordt niet gerept over het bezwaar tegen de bus op de Burcht, dat wel wordt genoemd in het antwoord van de gemeente op een getwitterde klacht van een inwoonster.
Duidelijk is inmiddels dat er geen bezwaren zijn tegen de plaatsing van de onderzoeksunit op de Burcht als zodanig, maar wel tegen de aangewezen plek op het plein. Daarvoor zouden op de parkeerplaats alternatieven zijn die minder belastend zijn voor omwonenden en winkeliers. Bewoners hebben de gemeente en het Bevolkingsonderzoek gevraagd een andere stek te kiezen. Tussen april en juli heeft de bus dan ook op een andere plek op de Burcht gestaan dan vorig jaar. ‘Dit tot tevredenheid van alle partijen. Daarna verdween de bus naar een andere locatie. Bevolkingsonderzoek gaf als reden: de matige bereikbaarheid van de bus met het OV. Het is dus zeker niet zo dat de bewoners bezwaar hebben tegen de bus op de Burcht. Integendeel. Hooguit de locatie kan een rol spelen, maar gezien de soepele wijze waarop dit eerder in goed overleg is opgelost, zal dit ook nu weer goed komen,’ aldus een reactie op ons bericht. Waarin ook nog gemeld wordt dat er alleen om een alternatieve plek gevraagd is, en niet geklaagd.
Al met al lijkt ons de communicatie hier de vertroebelende factor. De gemeente spreekt zelf van 'bezwaar gemaakt' en 'bezwaren serieus bekijken'. Inwoonsters van Zaandam worden naar de Wezelstraat in Koog aan de Zaan verwezen, maar dat lijkt de gemeente niet te weten. Opeens duikt een matige bereikbaarheid met het openbaar vervoer op die we niet kunnen plaatsen. We waren al van plan de gemeente en het Bevolkingsonderzoek vandaag om nadere uitleg te vragen naar aanleiding van alle reacties die we gisteren kregen. Dat doen we ook. We verwachten ook kritiek: had dat nou gedaan alvorens jullie stuk te plaatsen. Dat we dat nu juist niet hebben gedaan is omdat we meegaan met een nieuwe werkelijkheid. Als de gemeente met inwoners communiceert via publieke kanalen als Twitter dan mogen lezers die mededelingen vanuit het stadhuis
voor waar aannemen. Wij sloegen aan op de tweet over het bevolkingsonderzoek, deelden die met onze lezers en kwamen zodoende een hoop aan de weet. Nu moeten we alleen de knoop nog zien te ontwarren.