Connexxion eist grotere rol voor schone bus in het openbaar vervoer op

Foto: Wikimedia

Streekvervoerder Connexxion maakt zich sterk voor meer aandacht voor de bus nu de treinen in de regio Amsterdam voller en voller worden. Volgens directeur Openbaar Vervoer Eric van Eijndhoven zijn de achttien dubbeldekkers en 100 gelede elektrische bussen van VDL waar het bedrijf mee gaat rijden een volwaardig alternatief voor de auto of de NS.

Connexxion verzorgt het busvervoer in onder meer de Zaanstreek, het Gooi, de regio Haarlem en het concessiegebied Amstelland-Meerlanden, waar Schiphol onder valt. De nieuwe bussen worden in het laatste gebied ingezet, maar later moet dit type elektrische bus ook hier gaan rijden. Het was voor de Adviescommissie Zaanstreek een belangrijke reden om in te stemmen met een vroegtijdige verlenging van de concessie van Connexxion.

Dag en nacht naar Schiphol

In Amstelland-Meerlanden wil de vervoerder 24 uur per dag veel meer bussen tussen de luchthaven en de omgeving laten rijden. Alle plaatsen in de regio met meer dan 10.000 inwoners krijgen een directe busverbinding met Schiphol en voor de kleinere wordt nagedacht over vervoer op maat naar knooppunten waar op een reguliere lijn kan worden overgestapt.

Flexibiliteit

Daar waar door bestuurders in Amsterdam nog vooral wordt gesproken over een uitbreiding van de tramlijnen om de aanzwellende stroom reizigers te bedienen, probeert Connexxion de neuzen richting het busvervoer te krijgen: in de toekomst even milieuvriendelijk en bovendien veel flexibeler. Zo kan een bus bij een stremming een alternatieve route kiezen en kunnen verbindingen zich veel gemakkelijker aanpassen aan dalende passagiersaantallen: wanneer een tramlijn er eenmaal ligt, moet die ook voor jaren en jaren in gebruik blijven om de kosten er weer uit te krijgen.

R-net

Als extra service voor busreizigers bestaat al R-net, een keurmerk voor frequent, stipt en comfortabel openbaar vervoer. Verschillende overheden en vervoerders werken samen om steeds meer R-netlijnen te creƫren. De bussen van R-net zijn herkenbaar aan hun rode kleur en logo, rijden vaak over speciale busbanen en hebben daardoor minder last van overig verkeer. De haltes zijn voorzien van elektronische displays met aankomsttijden, duurzaam meubilair en fietsstallingen.

In de Zaanstreek rijdt R-net onder meer van Amsterdam Centraal Station naar het station in Zaandam en de Zaanse Schans en van Amsterdam Sloterdijk naar Zaandam. Connexxion voert in onze regio ook deze diensten uit.

Taxi Abel

Simpelweg het openbaar vervoer uitbreiden is volgens Van Eijndhoven niet de oplossing om Amsterdam bereikbaar te houden. Hij ziet dat de bussen van Connexxion steeds vaker stilstaan op toegangswegen en afritten ‘omdat er te veel mensen tegelijk de stad in of uit willen’. Met taxibedrijf Abel experimenteert Connexxion ook met ‘de laatste kilometer’, de paar honderd meter van deur tot halte die veel reizigers toch voor de auto doen kiezen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen