Naast drugs en wapen nu ook lopers gevangenis binnengekomen

Foto: Pixabay

Het gevangeniscomplex in Westzaan is wederom in opspraak. Er zijn opnieuw drugs gevonden alsmede honderden euro’s en een set lopers om sloten open te krijgen, meldt De Telegraaf. De spullen waren mee naar binnen genomen door een werknemer van een extern ict-bedrijf dat diensten levert aan het gevangeniswezen. Deze man is volgens het dagblad inmiddels ontslagen en onderwerp van een politieonderzoek.

Vorige week nog kwam het Justitieel Complex Zaanstad in het nieuws omdat een werknemer – naar eigen zeggen per ongeluk – een airsoftgun mee naar binnen had weten te nemen. De beveiliger die dat liet gebeuren was net als de ict’er in dienst van een ingehuurd bedrijf. De Telegraaf schrijft nu dat dergelijke extern ingehuurde werknemers een achilleshiel bij de beveiliging van gevangenissen vormen wegens hun gebrek aan ervaring en een tekortschietende screening. Door bezuinigingen zijn dergelijke werknemers inmiddels echter niet meer weg te denken uit het gevangeniswezen. De vakbond FNV heeft over de arbeidsomstandigheden in de inrichtigen aan de bel getrokken en weet de eerdere uitspattingen in Westzaan aan deze kostenbesparingen. 

Feestje

Bij de aangetroffen drugs ging het ditmaal om XTC-pillen. Eerder raakte het complex in Zaanstad onder meer in opspraak door een filmpje van een feestje van gedetineerden met drank en drugs dat met een naar binnen gesmokkelde telefoon was opgenomen. De minister van Veiligheid en Justitie liet de Tweede Kamer vervolgens weten te werken aan maatregelen om dergelijke excessen in de toekomst uit te bannen en pleitte het personeel van de inrichting vrij van van betrokkenheid bij de smokkel van contrabande. Er is sindsdien een nieuwe directeur aangetreden in Westzaan. Of de lopers die in Westzaan in beslag zijn genomen waren bedoeld voor een uitbraakpoging is onduidelijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen