FNV wijt uitspattingen van gedetineerden in Westzaan aan bezuinigingen

Foto: R M Media Ltd / Creative Commons

De uitspattingen van gedetineerden in de gevangenis in Westzaan die gisteren via een video naar buiten werden gebracht door De Telegraaf, zijn het gevolg van de forse bezuinigingen op het gevangeniswezen. Dat schrijft de krant vandaag in een vervolg op de geruchtmakende berichtgeving van gisteren.

Dat een gevangenis een ‘feesttent’ kon worden is ‘het rechtstreekse gevolg van de overhaaste verhuizing van gevangenen naar die plek,’ zo wordt vakbondsleider Yntse Koenen van de FNV geciteerd: ‘Daar is een noodsituatie. Het personeel is in ondertal en wordt overvraagd.’ Medewerkers en gevangenen van de de deuren sluitende inrichtingen in Zeist, Zwaag, Almere en Zoetermeer moeten eind dit jaar verdeeld worden over de open blijvende gevangenissen. Zaanstad is daar in elk geval niet klaar voor, zo concludeert De Telegraaf.

De Inspectie Justitie en Veiligheid kwam afgelopen mei al met een rapport waarin werd gesteld dat de kwaliteit in zes gevangenissen, waaronder de nieuwste van het land in Westzaan, in de meeste gevallen onder de maat is. Randvoorwaarden als goed opgeleid personeel, de interne veiligheid en de omgang met gevangenen werd als onvoldoende beoordeeld. Op de korte termijn levert dat risico´s op voor personeel en gedetineerden en op de langere termijn ook voor de effectiviteit van de tenuitvoerlegging van gevangenisstraffen, aldus het rapport.

Kersverse directeur

Het Justitieel Complex Zaanstad heeft nog geen twee weken een nieuwe directeur, die nu meteen in een crisis en in de spotlights is beland. Obe Veldman volgde op 1 oktober Eric Nijman op, die dezelfde dag begon als plaatsvervangend divisiedirecteur Gevangeniswezen/Vreemdelingenbewaring in Den Haag. Veldman kwam over van de Penitentiaire Inrichting Lelystad.

 

Reacties