Kwaliteit gevangenissen onder de maat – ook in Westzaan

Foto: EGM architecten

De Inspectie Justitie en Veiligheid vindt dat de kwaliteit in zes gevangenissen, waaronder die in Westzaan, in de meeste gevallen onder de maat is. Tussen september en december vorig jaar is onderzoek gedaan naar de personeelsbezetting, interne veiligheid en de omgang met gedetineerden in Zaanstad, Arnhem, Krimpen aan den IJssel, Nieuwersluis, Sittard en Zwolle.

De inspectie concludeert dat in de onderzochte inrichtingen randvoorwaarden als goed opgeleid personeel, de interne veiligheid en de omgang met gevangenen onvoldoende zijn. Dat levert op de korte termijn risico´s op voor personeel en gedetineerden en (op de langere termijn) voor de effectiviteit van de tenuitvoerlegging van gevangenisstraffen.

Nieuw personeel

Om de personeelsbezetting te kunnen blijven garanderen zijn sinds 1 mei 2017 bijna 600 nieuwe medewerkers voor gevangenissen aangenomen. ‘Omdat medewerkers ook uitstromen wordt de wervingscampagne voortvarend voortgezet om nieuwe medewerkers binnen te blijven halen. Waar ondanks de ingezette wervingscampagne de dreiging bestond dat de balans tussen capaciteit, personele bezetting en veiligheid verstoord zou raken, is ingegrepen,’ schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Dat laatste gold onder meer voor Zaanstad.

Duidelijkheid bieden

Hij wil nog vóór de zomer ingaan op de toekomstige omvang en inzet van celcapaciteit. ‘Dit kan bijdragen aan het tegengaan van personele krapte. Ik vind het daarnaast belangrijk om het personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen duidelijkheid te bieden over hun toekomst. Voorkomen moet worden dat personeel uit onzekerheid een andere baan zoekt.’

Smokkelwaar

De Inspectie beveelt de DJI onder andere aan om ambitieuzer en doelgerichter dan nu gebeurt te investeren in moderne technologie, waarmee op innovatieve wijze de invoer en bestrijding van smokkelwaar kan worden tegengegaan. Het gaar daarbij om zaken als drones, mini-telefoons die niet van metaal zijn of nieuwe soorten drugs.

Binnen de DJI lopen volgens Dekker verschillende onderzoeken en experimenten. Zo wordt bezien of bepaalde technologieën, zoals het blokkeren van telefoonsignalen (de zogenoemde gsm-paraplu), de inzet van een telefoonhond en modernere toegangscontroleapparatuur kunnen bijdragen aan het bestrijden van smokkelwaar. Ook daar komt de minister later op terug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen