Minister: ‘Geen personeel betrokken bij smokkel in gevangenis Westzaan’

Foto: EGM architecten

Er is geen aanwijzing gevonden dat personeel van de gevangenis in Westzaan betrokken is geweest bij de invoer van smokkelwaar. Dat schrijft minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in antwoord op vragen van PVV-Kamerlid Gigi Markuszower over drugsfeestjes van gedetineerden in het Zaanse complex.

Dat het mogelijk is om drugs naar binnen te smokkelen en de pret daarna te filmen en naar de buitenwereld te versturen bleek uit door de Telegraaf gepubliceerde beelden. Toen die naar buiten kwamen is volgens de minister het hele Justitieel Complex Zaanstad doorzocht met honden die drugs en telefoons kunnen opsporen. Wat dat heeft opgeleverd wordt niet vermeld.

‘GSM-paraplu’

De minister schrijft in zijn antwoorden op de vragen van Markuszower en op vragen van Kathalijne Buitenweg van GroenLinks dat de gevangenis in Westzaan momenteel meedoet aan een proef met de ‘GSM-paraplu’, die erop gericht is om ongewenst telefoonverkeer te traceren en te blokkeren. De resultaten daarvan worden voor de zomer van 2019 verwacht. Telefoonverkeer binnen de muren helemaal blokkeren is geen optie in verband met de veiligheid.

Op de video van het drugsfeest in Zaastad zijn zeven gedetineerden geïdentificeerd die daarna in de isoleercel zijn geplaatst. Dekker meldt niet voor hoelang. De invoer van contrabande in gevangenissen wordt strafbaar gesteld in een wetsontwerp dat al naar de Tweede Kamer is gestuurd en de minister wil ook het gedrag tijdens de detentie meer laten meetellen bij het toekennen van vrijheden. ‘Dat geldt zeker voor het in bezit hebben van contrabande en het publiceren van filmpjes die in de gevangenis zijn opgenomen en het gedrag dat daarop vertoond wordt.’

Niets mis met veiligheid

Dat Zaanstad de veiligheidsmaatregelen niet op orde zou hebben wordt door Dekker weersproken: ‘Het JC Zaanstad is een moderne, goed beveiligde inrichting die bouwkundig en elektronisch voldoet aan alle eisen.’ De meeste penitentiaire inrichtingen hebben hetzelfde beveiligingsniveau. Daarbij gelden veiligheidsmaatregelen die zijn gericht op het tegenhouden van smokkelwaar, zoals toegangscontroles voor gedetineerden, bezoekers en personeel, celinspecties en urinecontroles.

Kat-en-muisspel

In de praktijk blijkt echter dat gedetineerden steeds nieuwe manieren verzinnen om contrabande naar binnen te smokkelen, weet Dekker ook. Daarom wordt nu gestudeerd op nieuwe tegenzetten. Hij ziet geen reden om naar aanleiding van ‘dit incident’ zijn eerder genomen besluit over de sluiting van vier locaties terug te draaien. Een deel van de gevangenen uit die complexen wordt overgeplaatst naar Zaanstad.

Buiten de cellen blijken twee personeelsleden toezicht te houden op 24 gedetineerden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen