PVV steeds bezorgder over gevolgen afvalcrisis voor Zaankanters

Bij AEB roken de pijpen nu minder dan op halve kracht.
Bij AEB roken de pijpen nu minder dan op halve kracht.
Foto: Flickr

De PVV vindt dat Zaanstad de ontwikkelingen rond het Amsterdamse Afval Energiebedrijf wel wat beter in de gaten kan houden en zich actiever kan opstellen nu de gevolgen van de crisis bij de noodlijdende onderneming voor een deel op de buren wordt afgeschoven. Het Havenbedrijf Amsterdam mengde zich tenslotte in plannen voor de bebouwing van het Hembrugterrein, dus moet Zaanstad andersom ook iets te zeggen kunnen hebben over het slibdepot dat in allerijl wordt aangelegd pal aan de overkant van het Noordzeekanaal.

De PVV laat in schriftelijke vragen aan het college weten zich in toenemende mate zorgen te maken over de AEB-crisis en de gevolgen daarvan voor de burgers van Zaanstad. Vanuit het stadhuis in Zaandam is nog geen reactie gekomen op alle ontwikkelingen, hoewel daar alle aanleiding toe is. Niet alleen gaan er tonnen extra brandbaar bedrijfsafval naar Nauerma om daar te worden gestort, er is ook nog dat nooddepot voor het zuiveringsslib van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht dat eigenlijk verbrand zou moeten worden bij AEB maar waarvoor de capaciteit ontbreekt nu vier van de zes ovens op non-actief zijn gezet voor groot onderhoud. Vanwege alle haast en paniek gebeurt de aanleg van deze opslag in de open lucht vooralsnog ook nog eens zonder vergunning.

Zuidwestenwind

De PVV vreest dat als gevolg van het depot aan de Amsterdamse kant van het Noordzeekanaal inwoners van Westzaan en Zaandam bij een zuidwestenwind in de stank zullen zitten. Tijdens de buffering van het rioolslib zijn daarnaast tijdens de hevige regenval van de laatste weken al tientallen tonnen rioolslib weggespoeld en in het oppervlaktewater terechtgekomen. De PVV wil daarom weten of het college voornemens is om met het oog op alle milieuaspecten bezwaar te maken tegen de aanleg van het depot voor rioolslib, of daarover contact is geweest met ‘ons‘ Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en of het college zich bewust is van eventuele gevolgen van een hernieuwd weglekken van rioolslib voor het Zaanse oppervlaktewater. Een aantal andere vragen luidt onder meer:

  • Is Zaanstad contractueel verplicht Amsterdams bedrijfsafval te laten storten in Nauerna?  
  • Wat zijn de financiële gevolgen op de lange en korte termijn voor Afvalzorg in Nauerna? 
  • Als de maximale capaciteit van Afvalzorg in Nauerna eerder bereikt is dan voorzien door de extra stortingen die nu gaande zijn, is Zaanstad dan genoodzaakt om eerder naar een alternatief te zoeken?
  • Hoe is de regelgeving over de geurcontouren van Westport en de eventuele gevolgen en rechten voor/van Zaanstad? 
  • Is er overleg geweest tussen AEB en de gemeente Zaanstad over de bouw van de biomassacentrale van dat bedrijf direct aan de Coentunnelweg, ook net aan de andere kant van het Noordzeekanaal?
  • Wordt er in het algemeen tussen Zaanstad en Amsterdam samengewerkt of overlegd over dergelijke kwesties en wie zijn daar dan bij betrokken?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen