Stadions AZ en Utrecht en Deka-garage Wormerveer: dezelfde bedrijven

Foto: Google Street View

De gedeeltelijke instorting van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar lijkt verdacht veel op het bezwijken van een vloer in de parkeergarage van de DekaMarkt in Wormerveer. Beide zijn te wijten aan slecht laswerk en in beide gevallen ging het om dezelfde bedrijven, aldus NH Nieuws.

In de jaren 2005-2006 maakte ingenieursbedrijf Romkes BV in Sint Nicolaasga als constructeur de berekeningen voor de lasverbindingen van het stadion en werd de montage vervolgens uitgevoerd door het inmiddels failliete bedrijf Jan de Roos Montage BV uit Lemmer. Beide ondernemingen waren vijf jaar later ook betrokken bij de bouw van de parkeergarage. Een langdurig onderzoek heeft in Wormerveer uitgewezen dat daar geen belemmeringen zijn voor het herstel van de constructie; in Alkmaar heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid geconstateerd dat er een ‘acuut risico’ bestaat op meer onheil vanwege twee verdere breuken en twee verdachte plekken.

https://twitter.com/RuudPlomp/status/1162520045123252224

Onregelmatigheden

NH Nieuws meldde eerder na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur dat er tijdens de bouw van de parkeergarage aan Plein 13 in Wormerveer meerdere malen al gebouwd werd zonder dat de onderliggende bouwtekeningen en berekeningen aanwezig waren en dat het in 2010 zelfs tot een volledige bouwstop kwam als gevolg van deze onregelmatigheden. De gemeente heeft altijd volgehouden dat het toezicht op de werkzaamheden binnen de geldende voorschriften is gebeurd. Het was echter niet de gemeente maar de destijds verantwoordelijke aannemer Braam-Minnesma die afgelopen juni liet weten wat de oorzaak van de instorting is geweest: vooral te wijten aan de detailengineering van de constructie en in mindere aan een fabricagefout. Detailengineering van Romkes, dus.

Maandenlange sluiting

AZ kan maandenlang niet in het eigen stadion terecht en dat zal niemand in Zaanstad verbazen: het onderzoek naar de oorzaak van de vorig jaar september gebeurde calamiteit in Wormerveer nam maanden in beslag en de Deka-supermarkt en de bovengelegen parkeervoorziening gaan pas half oktober weer open. Vergeleken met de Alkaarse voetbaltempel is dat pand echter een dreumes. AZ moet voor alle thuiswedstrijden nu uitwijken naar stadions elders in het land en speelt donderdag de thuiswedstrijd in de play-offs van de Europa League tegen Royal Antwerp in het stadion van FC Twente in Enschede.

Galgenwaard ook van Romkes

Wellicht dat ook FC Utrecht in de toekomst nog te hulp zal schieten – een Eredivisieclub met een stadion dat in 2004 een grootscheepse renovatie en uitbreiding onderging op basis van berekeningen van Romkes. Bouwer Midreth heeft al laten weten ‘geen zorgen om de Galgenwaard’ te hebben, omdat het in Utrecht gaat om een geheel ander ontwerp. ‘Het lijkt niet op elkaar‘, zei eigenaar Joop Leliveld van het voormalige bouwbedrijf Midreth dat ook het Afas-stadion in Alkmaar neerzette. Beide stadions hebben echter ook geen enkele overeenkomst met de parkeergarage in Zaanstad.

Reacties