Na Zaanstad (de stortplaats van Afvalzorg in Nauerna ), Lelystad en Wieringermeer moet nu ook Amsterdam zelf ruimte beschikbaar stellen voor bedrijfsafval dat niet langer verbrand kan worden bij het hoofdstedelijke Afval Energiebedrijf (AEB). Bij het gronddepot in Westpoort worden voorbereidingen getroffen voor een tijdelijke stortplaats voor afval dat later alsnog verbrand gaat worden. Aan de overkant van het Noordzeekanaal komt ook al een groot stortdepot voor zuiveringsslib dat nergens meer heen kan. Afvalcrisis
Wegens achterstallig onderhoud moesten uit veiligheidsoverwegingen vier van de zes ovens van AEB worden stilgelegd en dat leidt nu tot een heuse afvalcrisis. Eigenaar van het in 2014 verzelfstandigde bedrijf is nog steeds de gemeente Amsterdam, de enige aandeelhouder. Het afval- en energiebedrijf is inmiddels een financiële molensteen die, volgens een artikel in het FD , het gevolg is van ‘slecht bestuur van AEB, de vele petten van de gemeente Amsterdam en veel groen wensdenken‘. Het stilleggen van de vier ovens alleen al zou het bedrijf maandelijks vijftien miljoen euro kosten.
Prestigeprojecten
Hoogleraar Bestuur en Economie van de publieke sector Raymond Gradus (VU) zegt in het artikel te verwachten dat de gemeente Amsterdam uiteindelijk de rekening zal moeten betalen, omdat die de huidige situatie aan zichzelf te wijten heeft: met 'peperdure prestigeprojecten' zoals het recyclen van luiers is de AEB op kosten gejaagd en werden de ovens ondertussen verwaarloosd. Gradus wijst er ook op dat in Amsterdam twee inzamelsystemen naast elkaar bestaan, een dure afvalscheidingsinstallatie en daarnaast zeker 800 inzamelpunten omdat het stadsbestuur vindt dat inwoners zelf ook aan afvalscheiding moeten doen. AEB heeft om de problemen het hoofd te kunnen bieden om 150 miljoen euro gevraagd; de Amsterdamse raad wil voorlopig niet verder gaan dan 35 miljoen.