Extra afval voor stortplaats Nauerna door crisis bij AEB

Foto: Google Street View

De SP zag de bui al hangen en stelde er vragen over en nu is het officieel: de stortplaats van Afvalzorg in Nauerna gaat een cruciale rol spelen om de enorme problemen het hoofd te bieden die zijn ontstaan door de sluiting van het grootste deel van de verbrandingslijnen bij het Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam. Er zal tijdelijk extra worden gestort in Nauerna en in Lelystad.

Door jarenlang wanbeleid van de bedrijfstop kon de veiligheid bij AEB niet langer gegarandeerd worden en moesten onlangs vier van de zes ovens op non actief worden gesteld voor onderhoud. Hierdoor dreigde de verwerking van Amsterdams bedrijfsafval en van slib van het waterschap Amstel Gooi en Vecht vast te lopen en doemden opeens ‘Italiaanse‘ scenario‘s op van op straat achtergebleven huisvuil. De stortingen in Zaanstad en Flevoland moeten dat voorkomen. De gemeente Amsterdam en banken steken gezamelijk zo’n zestien miljoen euro in AEB om het bedrijf althans voorlopig voor omvallen te behoeden. Met dat geld kunnen de lopende rekeningen worden betaald.

Noordzeekanaal

Niet alleen in Nauerna worden de problemen van AEB gevoeld; een veel groter deel van Zaanstad heeft ermee te maken – en niet alleen omdat de centrale op een steenworp afstand van onze gemeente staat. Bij het zuiveren van afvalwater blijft slib achter en waterschap Amstel Gooi en Vecht is voor de verwerking daarvan geheel afhankelijk van AEB. Zuiveringsslib is een mengsel van vuil en bacteriën en wordt verbrand voor het opwekken van energie. Maar dat kan bij AEB nu helemaal niet meer, nadat eerder al de capaciteit verlaagd was en het slib noodgedwongen werd opgelagen bij de rioolwaterzuivering in Amsterdam Westpoort.

Een deel van de rioolwaterzuivering in Amsterdam Westpoort.

Sindsdien zijn echter al drie keer tienduizenden kilo’s vervuilend slib in het water van het Noordzeekanaal terechtgekomen. Daar zitten ook ziekteverwekkende soorten bacteriën in bovendien bevat de substantie veel fosfaat en metalen, wat slecht is voor de waterkwaliteit. Voor de slibverwerking biedt Nauerna geen oplossing. Hoeveel extra afval de Zaanse stortplaats te verwerken zal kijgen en wat dit betekent voor de geplande sluiting en de vervolgstappen is vooralsnog onduidelijk.

 

'

Reacties

article
36469
Nauerna moet problemen met 'Amsterdams' afval deels oplossen
De SP zag de bui al hangen en stelde er vragen over en nu is
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/36469/extra-afval-voor-stortplaats-nauerna-door-crisis-bij-aeb/
2019-07-27T07:25:12+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2019/07/27072114/Screenshot_20190727_071753.png
Actueel