Bewoners Piccolo voelen zich slachtoffer en onheus bejegend

Foto: Pixabay / loriaam

Tenminste negen bewoners van de Piccolo in Zaandam die in 2015 betrokken waren bij de wijziging van de naam Hobo in de nieuwe straatnaam zeggen zich niet te herkennen in alles wat daarover inmiddels is gezegd en geschreven en vinden dat zij in een verkeerd daglicht zijn gesteld door alle media-aandacht die de zaak heeft gekregen. Zij voelen zich slachtoffer van de situatie en onheus bejegend door de gemeente. De naamswijziging zou zijn ingegeven doordat de bewoners niet in een straat wilden wonen met een naam die te veel leek op het woord homo, meldde het Bureau Discriminatiezaken als eerste.

De gemeenteraad droeg het college per motie op om de naam Hobo weer terug te laten keren en dat gaat nu gebeuren. ’Naast het individuele belang van de bewoners is het voor het college belangrijk om duidelijk te maken dat iedereen welkom is binnen de gemeente en dat wij een inclusieve gemeente zijn. Met het terugwijzigen van de naam Piccolo in Hobo, wordt recht gedaan aan Zaanstad als ‘regenbooggemeente’,’ aldus het college. De gemeente heeft de bewoners ondersteuning toegezegd bij het doorvoeren van de adreswijziging in alle voor hen relevante databases en de kosten die zij hiertoe zullen moeten maken worden vergoed.

De huidige situatie.

Gerechtelijke procedures verwacht

Het besluit kan de gemeente tot 100.000 euro gaan kosten als alle bewoners van de Hobo/Piccolo/Hobo naar de rechter stappen omdat ze de langere naam willen houden. Het wijzigen van de straatnaam an sich kost 20.000 euro en het onderzoek dat de gemeente instelde naar de wenselijkheid van een terugdraaiing eveneens 20.000 euro. De verwachting is dat bewoners juridische procedures zullen starten. Wat nog steeds niet duidelijk is wat, als er geen sprake is geweest van de betwiste ‘homo-associatie’ dan wél de afkeer van de straatnaam Hobo – in een buurt met straten genoemd naar muziekinstrumenten – verklaart.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen