Gemeente zit fout met omdopen van Zaandamse straat Hobo in Piccolo

Foto: Google Maps

De gemeente zat fout toen ze zwichtte voor de wens op van een aantal toekomstige bewoner van de Zaandamse buurt De Zaanse Eilanden om niet in een straat met de naam Hobo te willen wonen, omdat die naam hen ‘onaangenaam in de oren’ klonk vanwege de gelijkenis met het woord ‘homo’.

Het college gaf de bezwaarmakers hun zin en wijzigde de straatnaam in Piccolo, waarna anderen in het geweer kwamen vanwege het belonen van homofobie. Die laatste stelling werd onderschreven door het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, zo staat in de laatste nieuwsbrief van die organisatie. Overigens is in een klein deel van de Hobo de naamsverandering in Piccolo later weer teruggedraaid, omdar er ook bewoners bleken te zijn die zich absoluut niet konden vinden in de nieuwe naam.

Duikgedrag

Volgens her BD hadden er over de kwestie ‘tal van gesprekken en briefwisselingen plaats, waarbij de verantwoordelijke ambtenaren helaas steevast duikgedrag vertoonden’. Pas na twee jaar zou de gemeentesecretaris hebben erkend dat er ‘verkeerde argumenten, opportunisme en onjuiste procedures’ waren gehanteerd.

Wanneer aspirant-kopers aangeven een kavel niet te willen kopen vanwege een associatie die zij zelf maken (zijnde: ‘het woord Hobo lijkt op het woord homo’), moeten wij niet zomaar tegemoetkomen aan deze wens,’ was volgens het bureau de uiteindelijke conclusie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen