Petitie ouders voor strengere straffen jeugdige moordenaars

Foto: Pixabay

De ouders van de om het leven gebrachte tieners Nick (16) uit Assendelft, Romy (14) uit Hoevelaken en Savannah (14) uit Bunschoten zijn een petitie gestart voor zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht. De jongeren werden in 2017 alle drie gedood door minderjarige daders.

Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen. Wij hopen dat iedereen in Nederland ons wil steunen bij deze missie, uw handtekening is waardevol! We hebben al gesprekken gevoerd met een aantal Tweede Kamerleden. Wij willen voor aanvang van het debat hierover de handtekeningen aanbieden aan minister Sander Dekker,‘ zo luidt de tekst van de petitie. De ouders noemen de huidige straffen ‘een lachertje‘.

De om het leven gebrachte tieners.

Jeugddetentie in een justitiële jeugdinrichting duurt maximaal twee jaar voor jongeren van zestien of zeventien jaar en een jaar voor jongeren tussen twaalf en vijftien jaar (in de petitie is een foutje geslopen en zijn de vijftienjarigen weggevallen, red.). Daarnaast de kent het jeugdstrafrecht de PIJ-maatregel, de zogenoemde jeugd-TBS. Die is gericht op behandeling om ervoor te zorgen dat de daders zo snel mogelijk de maatschappij weer in kunnen, ‘met alle gevolgen van dien‘, aldus de ouders. ‘Dit zien wij niet als straf.‘ De petitie was vanmorgen bijna 4400 maal getekend. U  komt er via de link in de aanhef terecht. 

De tijdens het levensdelict vijftienjarige dader in de zaak van Nick Bood werd evenals de moordenaar van Romy Nieuwburg veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-TBS. De zeventienjarige die terechtstond voor de dood van Savannah Dekker kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-TBS.

 

 

 

 

 

Reacties