Acht Zaanse verzetsmensen krijgen straatnaam in Gouwpark

Een impressie van het toekomstige Gouwpark.
Een impressie van het toekomstige Gouwpark.
Foto: Mollink Soeters PPHP

Acht straten in het bouwplan Gouwpark in Zaandam worden genoemd naar leden van het Zaanse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Door de nieuwbouw op het terrein waar eerder hetZaans Medisch Centrum stond verdwijnen de straatnamen Th.A. van Loosbroekweg en A.P. Buijsweg.

Tot de naamgeving is besloten op grond van toezeggingen die eerder zijn gedaan aan de Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek-Waterland 1940-1945. De verzetsmensen naar wie een straat wordt vernoemd zijn:

  • Albert Huisman (1918-1944);
  • Josephus Swolfs (1915-1944);
  • Jacob Willemszoon (1894-1945);
  • Cornelis Zwart (1895-1945);
  • Gerardus Docter (1917-1944);
  • Pieter Adrianus Smit (1913-1943);
  • Cornelis van Vugt (1905-1944);
  • Machiel van Marle (1915-1945).

Het bestemmingsplan Gouwpark wordt na het zomerreces voor vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Naar verwachting past het stratenplan hieronder bij dit besluit. Aan de Th.A. van Loosbroekweg en A.P. Buijsweg staan geen huizen of bedrijven en als het bouwplan is voltooid zijn ze voorgoed verleden tijd. Op de nieuwe straatnaamborden zullen het geboortejaar en het sterfjaar van de acht verzetsstrijders vermeld worden.

Stoomzagerij

De Th.A. van Loosbroekweg verwijst naar een houtzagerij en latere houthandel in Zaandam, die in 1851 in het Westzijderveld werd gevestigd door de uit de omgeving van Alkmaar komende Gerrit Kamphuys. Tot de jaren 20 van de vorige eeuw was de voornaamste activiteit het in molens verzagen van uit Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland geïmporteerde balken. Nadien werd ook gezaagd naaldhout uit Scandinavië en Rusland geïmporteerd. Door een fusie met de firma Loosbroek in 1921 ontstond de NV Stoomzagerij en Houthandel v/h G. Kamphuys & Zonen en Th. van Loosbroek en Zoon. Aan de houtzagerij in Zaandam kwam in 1969 een einde en vanaf dat moment concentreerde Kamphuys Loosbroek BV zich aan de Isaac Baarthaven in de Achtersluispolder met succes op de import van en groothandel in gezaagd naaldhout.

Wethouder

De A.P. Buijsweg verwijst naar wij vermoeden naar de in Katwijk aan Zee geboren Andries Pieter Buijs, die in 1964 voor de Protestants Christelijke Groepering (een lokale samenwerking van de ARP en de CHU) in de gemeenteraad van Zaandam terechtkwam en meteen ook wethouder werd. Daarna was Buijs van 1974 tot  1989 burgemeester van Urk. Hij overleed eind 2014 op 89-jarige leeftijd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen