Dissidente VVD’ers op ramkoers; partijbestuur om ingrijpen verzocht

Foto: Twitter / Gerard Ram

Met name wethouder Gerard Ram is een splijtzam binnen de lokale VVD-fractie, zo blijkt uit een interne brief van de dissidente raadsleden Marianne de Boer – Doeves en Simone van Otterloo aan het plaatselijke bestuur van de partij. Die is naar verschillende media gelekt en stelt Ram in een bijzonder kwaad daglicht: achter het stuur stappen met drank op en een intimiderende leiderschapsstijl, onderwijl het liberale gedachtegoed verkwanselend wegens een fanatieke gehechtheid aan het pluche.

De Boer begon deze collegeperiode als fractievoorzitter, maar zij en collega Van Otterloo hebben nu de strijdbijl opgepakt en het lokale partijbestuur verzocht om in te grijpen en de zaak niet nog verder te laten escaleren. De druppel zou het collegevoorstel zijn geweest om de reservering voor de verbindingsweg tussen de A9 en de A8 op de meerjarenbegroting naar achteren te schuiven, wat door VVD-wethouder Hans Krieger werd gepresenteerd als een boekhoudkundige ingreep om die begroting sluitend te krijgen. Door de VVD werd het echter gezien als een aanwijzing dat die weg inmiddels als minder belangrijk wordt ervaren en VVD’er Tjeerd Rienstra zou zelfs een motie van afkeuring of treurnis te hebben willen steunen als het college aan het voorstel zou vasthouden. Het is uiteindelijk door een raadsmeerderheid weggestemd.

Dat de liberale inbreng in het huidige colllege niet genoeg naar voren komt is De Boer – die als toenmalig fractievoorzitter haar handtekening onder het collegeakkoord zette – en Van Otterloo een doorn in het oog. Zij vinden het beleid te links en de nadruk op duurzaamheid te groot ten koste van zaken als veiligheid. Volgens nieuwssite De Orkaan heeft de huidige fractievoorzitter Stephanie Onclin in haar nieuwe functie druk uitgeoefend om De Boer uit de fractie te zetten, maar leidde dat er slechts toe dat die daarmee de steun verwierf van Van Otterloo. Ram worden vooral persoonlijke drijfveren toegedicht om zijn wethouderschap koste wat kost te willen behouden: zo kocht hij onlangs een nieuwe woning.

Interpellatie gevraagd

De VVD wil na het lekken van de interne brief niet inhoudelijk reageren. De Boer zegt in Dagblad Zaanstreek ‘zeer geschokt’ op het feit dat de tekst op straat ligt: ‘Ik vind het ongelofelijk dat iemand deze brief naar buiten heeft gebracht.’ De POV, DZ en de PVV hadden al om een interpellatie in de gemeenteraad verzocht naar aanleiding van de interne perikelen binnen de VVD-fractie, omdat zij zich afvroegen of het college nog wel op een raadsmeerderheid kan rekenen. Die vraag is nu met ‘nee’ beantwoord.

 

 

Reacties

0